Elon Musk laat weten dat Tesla de bitcoin niet meer aanneemt als betaalmiddel: cryptomunt gaat hard onderuit

Elon Musk. Foto: EPA

Tesla-topman Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf niet langer de cryptomunt bitcoin aanneemt als betaalmiddel voor auto's. Na zijn tweet ging de digitale munt donderdag hard onderuit.

De bitcoin daalde rond 7.00 uur (Nederlandse tijd ) bijna 12 procent tot 50.839 dollar op CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Het recordniveau van de bitcoin lag eerder op meer dan 60.000 dollar. De koers van de digitale munt ethereum ging ook flink omlaag. De Dogecoin daalde eveneens fors in waarde door het nieuws van Tesla.

Musk zegt dat hij gelooft dat cryptovaluta een goed idee is met een veelbelovende toekomst, maar dit mag volgens hem niet ten koste gaan van het milieu. Tesla maakte nog niet lang gebruik van bitcoin als betaalmiddel. Op 24 maart 2021 kondigde Musk aan dat het mogelijk zou worden. Dit was alleen nog in de Verenigde Staten het geval.

Verbruik van fossiele energiebronnen bij delven bitcoin

Het bedrijf zal haar bitcoins niet verkopen. Tesla wil het geld gebruiken voor transacties wanneer het delven van de munten met meer duurzame energiebronnen kan. Het bedrijf kijkt wel naar andere cryptomunten die minder fossiele energiebronnen verbruiken.

De munt Bitcoin werkt op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen of delven. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoin.

Nieuws

Meest gelezen

menu