Elon Musk legt overname Twitter tijdelijk stil. Hij wil eerst duidelijkheid over aantal spamaccounts

Elon Musk. ANP

Beleggers in Twitter krijgen vrijdag even een schrik te verwerken na het opvallende Twitter-bericht van Tesla-baas Elon Musk om de overnamedeal met de online berichtendienst tijdelijk stop te zetten.

Aanleiding voor Musk om deze boodschap naar buiten te brengen, is om de uitkomst van het onderzoek af te willen wachten die moet aantonen dat minder dan 5% van de gebruikers een fake-account heeft.

De melding van Musk om even te wachten met de overnamedeal deed het aandeel Twitter bepaald geen goed. De koers van de online berichtendienst dook in de zogeheten voorbeurshandel meer dan 17% omlaag.

Musk, de rijkste man ter wereld heeft $44 miljard over voor Twitter en wil het bedrijf dan van de beurs halen. Het bestuur van Twitter ging daarmee eerder al akkoord, maar de aandeelhouders moeten nog instemmen.

Overname verloopt moeizaam

De hele overname verloopt vrij moeizaam. Musk nam in eerste instantie een belang van ruim 9% en zei toen een passieve rol aan te willen nemen, maar accepteerde kort daarna een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.

Desondanks is er nog altijd weerstand. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen. Een pensioenfonds uit Florida vindt dat Musk door eerst een belang te nemen pas in 2025 een overnamebod kan doen en stapte naar de rechter.

Bij de lancering van zijn overnamebod liet Musk weten dat hij alle geautomatiseerde spamaccounts weg wil hebben van de berichtendienst. Momenteel mogen geautomatiseerde accounts, of bots, op Twitter, maar dan moeten ze wel aangeven dat ze geautomatiseerd zijn. Spambots zijn evenwel nu ook al verboden en Twitter probeert die accounts ook aan te pakken.

Nieuws

menu