Energienota volgens Ben Woldring fors hoger na record voor CO2-prijs; een gemiddeld huishouden is per jaar 200 euro duurder uit

Het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten heeft zestien jaar nodig gehad om tot leven te komen. Maar inmiddels kost de uitstoot van een ton CO2 het tienvoudige. Voorstanders zijn blij, maar onder meer de staalindustrie is bezorgd, en consumenten betalen mee via de energierekening.

Het recht om CO 2 uit te mogen stoten wordt duurder, wat energieleveranciers doorberekenen in HUN energieprijzen.

Het recht om CO 2 uit te mogen stoten wordt duurder, wat energieleveranciers doorberekenen in HUN energieprijzen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. „De belangrijkste redenen zijn de krapte op de gasmarkt, door de langdurige periode van temperaturen die onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar liggen, en de zeer sterk opgelopen CO2-prijzen”, schrijft Tobias Frankema, marktanalist bij energiebedrijf Vattenfall in een recent rapport.

Ben Woldring, oprichter van vergelijkingssite Gaslicht.com: „De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen het afgelopen jaar historisch laag waren. Maar inmiddels is die prijs, net als aan de benzinepomp, explosief gestegen. De energieprijzen zitten in de lift en de verwachting is dat de prijzen nog verder omhoog gaan.”

Kosten worden doorberekend

Sinds januari zijn de stroomprijzen voor een contract met vaste tarieven met 22 procent gestegen en de gasprijzen met 19 procent. Voor een gemiddeld huishouden is een nieuw energiecontract in vier maanden tijd daarmee al 125 euro duurder geworden.

Dat komt deels door het koude voorjaar. Maar tegelijkertijd zijn de prijzen van CO2-emissierechten de laatste maanden zeer sterk opgelopen, en tellen ze voor het eerst flink door in de energierekening. Woldring: „Het recht om CO2 uit te mogen stoten wordt daardoor duurder, wat energieleveranciers doorberekenen in de energieprijzen.”

Dit Europese ETS-systeem is een systeem waaraan grote bedrijven, waaronder energieproducenten, verplicht deelnemen. Zij krijgen een vastgestelde hoeveelheid gratis CO2-emissierechten. Als ze meer uitstoten, moeten ze daarvoor emissierechten bijkopen. „Het aantal CO2-emissierechten in omloop zal de komende decennia steeds meer afnemen”, legde ABN Amro-sectoreconoom Hans van Cleef recent al uit. Hij pleit ervoor de invloed van speculanten op de beurs waar de emissierechten verhandeld worden te beperken.

Klimaatbijeenkomst van president Joe Biden

Wereldwijd ligt de prijs voor uitstoot van een ton CO2 volgens het Internationaal Monetair Fonds toch nog steeds te laag. Die prijs moet stijgen tot 75 dollar (ruim 60 euro) aldus het IMF recent op de klimaatbijeenkomst die de Amerikaanse president Joe Biden organiseerde.

 

Niet alleen consumenten betalen de rekening, ook de al langer kwakkelende Europese staalindustrie wil maatregelen, omdat er buiten Europa nog weinig CO2-beprijzing is. De sector pleit voor importheffingen. China is er dan weer als de kippen bij om dat als protectionisme te veroordelen.

200 euro duurder

De snelle stijging van de energieprijzen zorgt ervoor dat het gemiddelde vaste consumententarief voor nieuwe gas- en stroomcontracten recent flink hoger werd dan het gemiddelde variabele tarief. De variabele tarieven worden tweemaal per jaar aangepast, op 1 januari en op 1 juli.

Woldring voorspelt dat ook die tarieven omhoog gaan per 1 juli: „De variabele tarieven zullen de huidige stijgende trend gaan volgen, voor een gemiddeld huishouden zal dat voor een forse stijging zorgen van circa 200 euro op jaarbasis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu