Energiereus RWE dreigt overheid en wil geld zien voor Eemshavencentrale

De kolencentrale van RWE in de Eemshaven.

Energiebedrijf RWE dreigt de overheid met juridische stappen als het geen financiële compensatie krijgt voor de sluiting, dan wel de ombouw van zijn kolengestookte elektriciteitscentrales in de Eemshaven en Geertruidenberg.

De Tweede Kamer ging recent akkoord met een wetsvoorstel dat kolen als brandstof voor elektriciteitscentrales verbiedt. Dat gaat voor de Eemshavencentrale in 2030 in, voor de oudere Amercentrale in Geertruidenberg in 2025. Volgende maand spreekt de Eerste Kamer zich uit over het wetsvoorstel.

Druk opvoeren

Ondertussen voert RWE de druk op de politiek op. Het Duitse concern wil geld van de overheid voor een gedwongen sluiting van zijn kolencentrales centrales, dan wel voor de ombouw van de installaties voor 100 procent stook op biomassa. Het wetsvoorstel zegt daarover niets. Volgens het kabinet kunnen de eigenaren nog lang genoeg geld verdienen aan de kolencentrales en is er voldoende tijd om ze om te bouwen voor een andere brandstof.

,,Dezelfde overheid die nu de kolenstook verbiedt, heeft ons gevraagd die centrales te bouwen, zegt RWE-woordvoerder Adriaan van der Marel. ,,Het is natuurlijk niet fatsoenlijk dat als je in de loop der jaren tot een ander inzicht komt, je zo maar de kolen verbiedt en daar niets tegenover stelt.” De zegsman kan geen inschatting maken van de omvang van een eventuele claim, maar die zal zeker vele tientallen miljoenen euro’s bedragen.

Centrale van 2,8 miljard

De Eemshavencentrale, die 2,8 miljard euro heeft gekost, is sinds 2015 in bedrijf. Volgende maand gaat de installatie proefdraaien met 15 procent bijstook van biomassa. Uiteindelijk wil RWE naar 100 procent biomassa. Dat was al bij de bouw van de centrale de bedoeling. De CO2 die bij de verbranding zou ontstaan, zou in de bodem worden opgeslagen. Die ondergrondse opslag werd afgeblazen vanwege verzet uit de bevolking.

RWE wil die CO2 nu gaan afvangen en als grondstof afvoeren naar BioMCN in Delfzijl die het kan gebruiken voor de productie van bio-methanol. Als brandstof denkt het energieconcern aan bagasse, suikerrietresten uit Brazilië die nu in massa’s op land worden verbrand.

Niet bewegen

Als de overheid niet beweegt, dan is er gerede kans dat de kolencentrale in de Eemshaven al in 2027 komt stil te liggen. Dan eindigt de subsidie voor de eerste 15 procent bijstook van biomassa. Voor meer komt zoals het nu lijkt geen subsidie. De Amercentrale in Geertruidenberg draait vanaf volgend jaar al voor 80 procent op biomassa, maar zal de stap naar 100 procent waarschijnlijk niet meer maken als de politiek voet bij stuk houdt.

Nieuws

menu