Enexis lokt debat uit over duurzame energie

FOTO ANP

Met de publicatie van een gratis boek en de lancering van een website wil netbeheerder Enexis de discussie over duurzame energie een impuls geven.

De publicatie Eindeloze energie belicht tal van aspecten van de overgang naar een groen energiesysteem. Dat gebeurt onder meer aan de hand van interviews met de directeur van de Energy Academy Europe, hoogleraar André Faaij en Frans Stokman, mede-oprichter van energiecoöperatie Grunneger Power en de coöperatieve energieleverancier NoordelijkLokaalDuurzaam.

Vier scenario's

De website toekomstscenarios.enexis.nl is bedoeld voor debat over de wijze waarop de groene energievoorziening in de toekomst moet worden georganiseerd. Daarvoor houdt Enexis de lezer vier scenario’s voor. Die variëren van een variant waarin Europa en het Rijk alles regelen tot een scenario waarin de burgers zelf de regie houden. De bezoekers van de site kunnen hun keuze maken.

,,Ziet u het als brandstof voor een mooie dialoog over de transformatie van onze energiemaatschappij”, schrijft Enexis-topman Peter Vermaat in zijn voorwoord bij het boek en de website. Volgens hem worden over energie veel beslissingen genomen in de waan van de dag. ,,Langetermijndenken lijkt bijna uitgestorven. Voor de ontwikkeling van de energietransitie is dat niet altijd bevorderlijk. Investeren in duurzame energie is een kostbare aangelegenheid. (...) Voordat je een investering doet, wil je logischerwijs zo veel mogelijkheid zekerheid dat deze ook in de toekomst haar toegevoegde waarde blijft houden.

Het boek Eindeloze energie is te downloaden op deze website Het is zolang de voorraad strekt ook te bestellen door een mailtje te sturen met naam, adres, functie en motivatie naar communicatie@enexis.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu