Estafettestaking in karton

Werknemers van de vier noordelijke vestigingen van kartonfabriek Solidus Solutions leggen volgende week het werk neer. Met de estafettestaking willen ze een betere cao afdwingen.

De actie volgt op het afwijzen van het eindbod van de directie van Solidus Solutions voor een nieuwe cao. Een van de breekpunten is het voorstel van de werkgever om het startsalaris van nieuwe werknemers en uitzendkrachten met 6 procent te verlagen ten opzichte van het voorgeschreven cao-loon.

Volgens FNV-bestuurder Albert Kuiper moeten nieuwe werknemers bloeden voor de matige loonsverhoging (1,4 procent per jaar) voor werknemers die al in dienst zijn. ,,De directie speelt zo twee groepen in het bedrijf tegen elkaar uit. Dat laten de medewerkers niet gebeuren.”

Daarnaast is er strijd over vrije dagen voor ouder personeel en recht om vrij te nemen, wanneer de werknemer dat wil.

Solidus Solutions heeft in Nederland vier locaties die onder deze cao vallen, te weten in Bad Nieuwe Schans, Oude Pekela, Coevorden en Hoogkerk. Er werken 450 mensen. De fabrieken zijn in april vorig jaar door de Ierse multinational Smurfit Kappa Group verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij Aurelius, waarop de bedrijfsnaam is omgedoopt in Solidus Solutions.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu