Voorman Ewout Klok uit Hoogeveen blijft monter over omzet tankstations. 'Maar bij een tweede lockdown wordt het heel penibel'

Ewout Klok. Foto: archief DvhN

Met het verscherpte advies voor thuiswerken van het kabinet loert het gevaar van een nieuwe omzetdip bij tankstations, maar tankhouder Ewout Klok uit Hoogeveen verwacht niet dat de schade zo groot zal zijn als begin dit jaar.

,,We hebben nu te maken met een ander scenario. In maart kwam al het woon-werkverkeer dwingend tot stilstand, terwijl het nu gaat om een verscherping van een bestaand advies”, zegt Klok, voorzitter van BETA, de onafhankelijke vereniging van tankhouders met landelijk zo’n 1600 leden.

Nog steeds 20 procent omzetverlies

,,Een dag nadat de lockdown in maart inging, daalde de omzet met 70 procent. Op dit moment is er nog sprake van 20 procent omzetdaling. Een tweede totale lockdown is vooralsnog niet aan de orde, maar als dat over 3 weken wel gebeurt, dan wordt het heel penibel. Het belangrijke is nu dat de ernst van de situatie weer bij iedereen doordringt, want ik denk dat Nederland het coronaspoor inmiddels een beetje bijster was. Alles valt en staat nu weer met de inachtneming van de veiligheidsregels. Afstand houden, handen desinfecteren en goed op elkaar letten. En bovenal gezond verstand blijven gebruiken.”

Klok stelt dat tankhouders een vitaal beroep hebben. ,,Kijk, in de horeca of evenementenbranche is het pas echt dramatisch. Maar auto’s blijven altijd rijden en dat is ook inherent aan de economische situatie. Er moet gewerkt worden. Steevast zijn het eerste en het vierde kwartaal de drukste delen van het jaar.”

Omzet bij bezorging broodjes verdubbeld

Volgens Klok is de ligging van een tankstation heel bepalend voor het omzetpeil. ,,Mijn brandstofomzet is gerelateerd aan de shopomzet van tabak, snoep, frisdranken, maar ook de lunchroom. Het bezorgen van broodjes gaat sinds de start van de coronacrisis als een speer, de omzet is daarvan in zes maanden tijd verdubbeld. Ook het autowassen gaat als een trein. Ondanks dat er geen klanten lang in de zaak mogen blijven, helpt het wel mee dat ik op een druk punt zit. Dat zal bij een tankstation ergens achteraf op een bedrijventerrein toch anders zijn.”

De creativiteit van pomphouders speelt ook een rol. ,,Maar dat blijft wel de verantwoordelijkheid van iedere onafhankelijke tankhouder. Of we daar onderling contact over hebben? Ja, we klankborden wel.”

‘Je moet alle kosten heel goed in de gaten houden’

Ontslagen zijn er bij Klok dankzij de NOW-regeling niet gevallen. ,,Iemand te moeten ontslaan terwijl die goed is, is het aller moeilijkste wat er is. Dankzij de NOW-regeling zijn mijn loonkosten voor een deel vergoed, maar ondertussen moet je heel goed de overige kosten in de gaten blijven houden. Al mijn andere maandelijkse lasten gaan gewoon door en die moeten ook opgehoest worden. Bij een nieuwe totale lockdown wordt dat een heel ander verhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu