Fietsenproducent Accell in Heerenveen, van Batavus, Sparta en Koga, wordt voor 1,6 miljard euro overgenomen door investeerders onder Amerikaanse leiding

Investeerders lijven producent fietsen Batavus en Sparta in ANP

Fietsenproducent Accell Group in Heerenveen wordt overgenomen door een groep investeerders. Een consortium onder leiding van de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR heeft een bod gedaan. Accell heeft dit geaccepteerd.

Accell, met merken als Batavus, Sparta en Koga, is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven in Friesland. Het bedrijf is de grootste e-bikefabrikant van Europa. Zeventig procent van de fietsenproductie betreft elektrische fietsen.

Er ligt nu een bod van 58 euro per aandeel, waarmee de rijwielfabrikant 1,56 miljard euro waard zou zijn. De geboden prijs per aandeel ligt 26 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag, en 42 procent hoger dan de gemiddelde koers in de afgelopen drie maanden.

‘Sneller groeien’

Accell verwacht met de nieuwe aandeelhouders sneller te kunnen groeien. Het hoofdkantoor blijft na de overname in Heerenveen staan. Ook voor het personeel heeft de overname geen effect, zo wordt in de verklaring gesteld: ,,Alle bestaande rechten en arbeidsvoorwaarden van de werknemers van de Groep zullen worden gerespecteerd en er is geen inkrimping van het personeelsbestand van de Groep voorzien als direct gevolg van de transactie of voltooiing daarvan.’’

De onderneming telt ongeveer 3100 werknemers en heeft productiebedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Turkije en China. De netto-omzet bedroeg in 2020 € 1.3 miljard, die hiermee 7,5 procent hoger lag dan in 2019. De winst steeg naar 64,8 miljoen euro.

Eerder overnamebod verworpen

In 2017 was er ook al eens een overnamebod, toen van het Nederlandse Pon (Gazelle). Accell wees dat toen af omdat het met 32,72 per aandeel te laag zou zijn. Het actuele bod ligt inderdaad aanmerkelijk hoger.

De overname, die nog in afwachting is van de gebruikelijke goedkeuringen, wordt naar verwachting rond de zomer afgerond.

Wat is KKR?

Accell Group wordt overgenomen door een investeringsmaatschappij die in 1976 in New York werd opgericht door Jerome Kolhberg, samen met de neven Henry Kravis en George Roberts. Zij dragen ook de naam: KKR. Zij hebben talloze overnames gedaan, blijkt uit de volle portefeuille . In 2018 nam de investeringsmaatschappij een deel van Unilever over, met de merken Becel, Blue Band en Zeeuws Meisje. KKR heeft tientallen locaties over de hele wereld.

Nieuws

Meest gelezen

menu