Noodlijdend Fietsenwinkel.nl krimpt net zo snel als het groeide: vestigingen in Assen en Leeuwarden dicht

Fietsenwinkel.nl krimpt. FOTO PIXABAY

Fietsenwinkel.nl is met een terugtrekkende beweging bezig: het noodlijdende bedrijf sluit in ras tempo winkels. Een vestiging in Assen gaat snel dicht.

Leeuwarden is al dicht. Assen, Apeldoorn en Venlo volgen snel. Voor de filialen is een totale leegverkoop aangekondigd. De tweehonderd servicepunten blijven wel open, evenals de winkel in Groningen. In 2017 kondigde Fietsenwinkel.nl nog aan zes tot zeven nieuwe winkels in Noord-Nederland te willen openen, onder meer in Drachten, Sneek, Hoogeveen en Meppel.

Oud-bankier Bastiaan Hagenouw stapte in 2009 fris in de fietsenbranche en wist die wereld met zijn ambitieuze online-activiteiten flink op te porren. De Accell Group in Heerenveen leverde aanvankelijk zijn Batavus- en Sparta-fietsen, maar stopte daar in 2018 mee. De fabrikant zag Fietsenwinkel.nl als rechtstreekse concurrent. In 2019 beëindigde ook Pon de levering van zijn fietsenmerk Gazelle. Het bedrijfsconcept van Hagenouw is uiteindelijk toch niet zo winstgevend gebleken.

Verlies

RTL Z meldt dat het concern achter Fietsenwinkel.nl vorig jaar een verlies van 21 miljoen euro heeft geleden. In 2018 en 2017 schoot de fietsverkoper voor respectievelijk 12 miljoen en 17 miljoen euro in het rood. Dat is voor het moederbedrijf, de International Bike Group, reden om een aanzienlijke reorganisatie in gang te zetten. Het hoofdkantoor en het magazijn gaan dicht. Hetzelfde lot treft een aanzienlijk deel van de verkooppunten. Van de negentien winkelvestigingen in Nederland en België blijven er elf over.

Aanvankelijk telde de International Bike Group zo’n 500 werknemers. Op 1 april resteerden daar nog 220 van. Dat aantal wordt nu teruggebracht naar 70. De bedrijfsonderdelen Brinckers en Victesse (elektrische fietsen) en Fietsenwinkel.nl komen losser van elkaar te staan. Fietsleaser Hellorider gaat zelfstandig verder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu