Flinke daling omzet GasTerra

FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

GasTerra heeft vorig jaar flink minder gas verkocht dan het jaar ervoor. De omzet liep met bijna een kwart terug naar 19,5 miljard euro, maakte het gashandelsbedrijf zaterdag bekend.

De daling is onder meer te wijten aan de maximering van de productie uit het Groningenveld door de overheid en gestaag afnemende productie in kleine velden. Ook de lagere gasprijzen speelden een rol. Het verkoopvolume was vorig jaar ruim 70 miljard kubieke meter, tegen 81,3 miljard kubieke meter een jaar eerder.

Reorganisatie
De effecten van dalende volumes en omzetten ,missen hun uitwerking op de organisatie’ niet, aldus GasTerra. Vorig jaar is begonnen met een reorganisatie- en kostenbesparingsproces. Daarmee moeten de kosten tot en met 2018 met ongeveer 30 procent verminderen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Aardbevingen
De discussie over aardbevingen die ontstaan als gevolg van gaswinning in Groningen laten GasTerra ,niet onberoerd’. Daarbij wijst het bedrijf enerzijds op de gevolgen van de aardbevingen, waardoor mensen in het gebied rondom het Groningenveld schade hebben en ,,gevoelens van onzekerheid en angst”. Maar tegelijkertijd ziet de onderneming de miljoenen huishoudens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België die afhankelijk zijn van het aardgas.

GasTerra-topman Gertjan Lankhorst benadrukte in een toelichting bij de cijfers dat het van groot belang is dat de ,gevoelens van onveiligheid' in Groningen kunnen worden weggenomen en het draagvlak voor de gasproductie wordt hersteld. Het Groningenveld heeft vijftig jaar na ontdekkingen nog circa 700 miljard kubieke meter conventioneel aardgas. ,,Bij verantwoorde winning daarvan zal de samenleving ook in de toekomst zowel economisch als ecologisch baat hebben.”

Lees ook het plusartikel ‘Het wordt nooit meer zoals het was’ , een interview met topman Lankhorst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu