Na Noord-Holland gaat economie in Groningen het hardste onderuit, zegt het CBS

Na Noord-Holland is de economie van Groningen vorig jaar het meest gekrompen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de havens van Delfzijl (foto) en de Eemshaven werd tijdens het coronajaar 2020 rustig doorgewerkt.

In de havens van Delfzijl (foto) en de Eemshaven werd tijdens het coronajaar 2020 rustig doorgewerkt. Foto: Jan Zeeman

Vergeleken met 2019 kromp de Groninger economie afgelopen jaar met 5 procent, iets minder dan de 7 procent achteruitgang van Noord-Holland. Limburg zag de economie met 4 procent terugvallen; in de meeste overige provincies bedroeg de negatieve economische groei 3 procent.

In Flevoland was de krimp met ongeveer twee procent het kleinste. Het CBS meldde onlangs dat de hele Nederlandse economie in 2020 met 3,8 procent is teruggelopen, vooral door de coronapandemie.

De afname in Noord-Holland werd vooral veroorzaakt door veel minder vliegverkeer op Schiphol en het stilvallen van de reisbranche.

De krimp van ongeveer 5 procent in de provincie Groningen is in de eerste plaats een gevolg van de afbouw van de gaswinning. In het gasjaar 2021-2022 mag er in Groningen nog 3,9 miljard kuub gas worden gewonnen. De gaskraan gaat in de loop van volgend jaar helemaal dicht.

Delfzijl

Opvallend genoeg is in 2020 de economie van regio Delfzijl en omstreken het minst gekrompen, met maar ongeveer 1 procent. Deze regio had in het eerste en vierde kwartaal van 2020 zelfs een positieve groei.

Ondanks de coronacrisis werd in de havens van Delfzijl en de Eemshaven rustig doorgewerkt. Groningen Seaports had een topjaar, met een winst van bijna 17 miljoen euro. In Oost-Groningen bleef de economie nagenoeg gelijk.

De overheid probeert met investeringen de gevolgen van de afbouw van de gasindustrie in Groningen zoveel mogelijk te verzachten.

Zo presenteerde de provincie begin deze maand een nieuwe subsidiepot van 20 miljoen euro, bedoeld voor bedrijven die willen investeren in groene grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en het elektrificeren van bedrijfsprocessen. Ook zijn er ambitieuze waterstofplannen, die in Noord-Nederland op termijn duizenden banen moeten opleveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu