Fraudezaak Bodewes nog altijd muurvast

Drie jaar na de aangifte is het strafrechtelijk onderzoek naar de oplichtingszaak bij de aankoop van de voormalige Volhardingwerf in Harlingen nog altijd niet afgerond.

De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel heeft de officier van justitie nu gelast om nieuwe stappen te zetten in de fraudezaak Bodewes.

De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel heeft de officier van justitie nu gelast om nieuwe stappen te zetten in de fraudezaak Bodewes. ANP

De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel heeft de officier van justitie nu gelast om nieuwe stappen te zetten in het onderzoek. Het gaat om de fraudezaak waarbij Thecla Bodewes, eigenaar van werven in Meppel, Hasselt, Kampen en Harlingen, ruim een half miljoen euro verloor. Dat geld betaalde ze in 2013 als voorschot, om 5,8 miljoen euro te kunnen bemachtigen voor de aankoop van het werfcomplex in de Harlinger haven.

Oplichting

Bodewes deed aangifte van oplichting. Niet veel later, in juli 2013, arresteerde de politie drie verdachten. De 64-jarige inwoner van Assen, de 58-jarige Burgumer en de 29-jarige man uit Heerenveen weten bijna drie jaar later nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Het drietal was betrokken bij de Pro Investment Group (PIG), dat destijds de schakel vormde tussen Bodewes en vader Jozef en zoon Mutassim Saliba.

Deze steenrijke private investeerders stelden als eis dat de zakenvrouw een grote som in het vooruit moest betalen. Bodewes stortte in totaal 578.000 euro op rekening van cafetaria De Lekkere Snack in Leeuwarden, ooit eigendom van de Burgumer. De Assenaar, werkzaam bij Centraal Staal, moest de contanten overhandigen aan de Saliba’s. Hij beweert dat het geld is geroofd door onbekenden.

Voorschotfraude

De derde verdachte, een financieel adviseur uit Heerenveen, huurde privédetective Gerrit de Boer in. Die trok de Saliba’s na en kwam tot de conclusie dat zowel zijn opdrachtgever als Bodewes het slachtoffer zijn geworden van een bende in voorschotfraude. Ook werfbaas Herman Bodewes in Hoogezand stond op het punt om met de Saliba’s in zee te gaan.

De Boer overhandigde zijn rechercherapport afgelopen zomer aan het Openbaar Ministerie, maar daar is de zaak op de plank blijven liggen. Wellicht komt daar verandering in nu de rechter-commissaris de officier van justitie heeft opgedragen om in beweging te komen. Het Openbaar Ministerie moet onderzoek doen ,,naar het bestaan van de identiteit van de heren Jozef en Mutassim Saliba’’.

Bovendien wil de rechter-commissaris dat er gekeken wordt naar de rol van een 59-jarige financieel adviseur uit Den Haag, die momenteel in België vast zou zitten voor een vergelijkbare fraudezaak. Deze in Onstwedde geboren man was de derde aandeelhouder van de Pro Investment Group. De Boer noemt ook de naam van de 52-jarige Drachtster die vastzit voor het leegplukken van de Stichting Antoinette Zorg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu