FrieslandCampina haalt in provincie Groningen melk op met waterstof

De eerste voor FrieslandCampina rijdende melkwagen op waterstof. Foto: Jaap Schaaf

FrieslandCampina heeft dinsdag voor het eerst een melkwagen ingezet die rijdt op waterstof.

Het voertuig is van melkvervoerder Transport Groep Noord in Noordwolde (Fr.) en de waterstof wordt getankt bij Holthausen in Hoogezand. Daarom zal de melkwagen vooral actief zijn in Groningen.

Voertuigen die rijden op waterstof stoten waterdruppels uit en dus geen koolstofdioxide (CO2) en schadelijke stoffen. FrieslandCampina mikt met waterstof op eenzelfde ontwikkeling als met lng (liquid natural gas).

25 van de 200 melkwagens rijden op waterstof

Vijf jaar geleden introduceerde het zuivelconcern deze schonere brandstof en stimuleerde het pompstations om hem op te nemen in het assortiment. ,,Met succes, want op dit moment rijden circa 25 melkwagens op lng”, verklaart woordvoerster Floor Meijnders. ,,We hopen een dergelijke toename ook te realiseren met waterstof.”

Voor FrieslandCampina zijn dagelijks 200 melkwagens in de weer om de melk van boerderij naar zuivelfabriek te transporteren.

Een vergroening van het melktansport is nodig voor FrieslandCampina om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met een derde te verminderen. Het zuivelconcern wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Duurzaamheid
waterstof
menu