Gaat Poetin ons van het gas af helpen? | column duurzaamheid

Rutger Middendorp. Foto: Jaspar Moulijn

Een nadeel van groene energie is dat de hoeveelheid die je ervan krijgt afhankelijk is van hoe hard de wind waait en hoe weinig wolken de zon blokkeren. Dat voelt allemaal onbetrouwbaar.

Een voordeel van groene energie is dat de wind en de zon nooit duurder worden. Als een dictator een ander land binnenvalt en sancties voor de kiezen krijgt. Als de OPEC het Westen wil klieren en de brandstofprijzen stijgen. De wind en zon worden er niet duurder van. Die blijven 0 euro kosten.

We hoeven geen vrienden te blijven met Poetin om een windmolen te laten draaien

We hoeven geen vrienden te blijven met Putin om een windmolen te laten draaien. We hoeven niet oogluikend toe te zien dat er in oliestaten mensenrechten met voeten getreden worden om zon op onze paneeltjes te laten vallen. Voor benzine in de auto en gas in de ketel moeten we dat wel.

De situatie in Oekraïne laat klip en klaar zien welke kaarten Rusland nog heeft en hoe we die af kunnen pakken. Rusland heeft geen indrukwekkende maakindustrie en is voor de civiele luchtvaart volledig afhankelijk van het Westen. Nu Boeing en Airbus geen reserve onderdelen meer leveren, moeten Russen weer met de bus of de auto door het land. Dat klinkt voor ons als Nederlanders misschien als een klein offer. St. Petersburg en Moskou lijken op de kaart aardig bij elkaar in de buurt te liggen maar daar zit al ruim 700 kilometer tussen. Wil je van Moskou naar Jakoetsk dan moet je 8000 kilometer verderop zijn. 113 uur met de auto volgens Google Maps.

Het machtige Russische leger is ook geen troefkaart meer. Het moraal blijkt minimaal te zijn, het materieel ouderwets, niet onderhouden of beide.

Een wanhopige zet van iemand die weinig kaarten meer op tafel heeft

Het enige dat Rusland heeft waar we niet zonder kunnen is gas en olie. Dat geeft ze de macht die ze hebben. Poetin weet dat en vraagt daarom nu roebels voor de olie en gas die hij levert. In de hoop de Russische munteenheid een beetje op te krikken zodat je er nog iets voor kunt kopen. Een wanhopige zet van iemand die weinig kaarten meer op tafel heeft.

In het verleden is Poetin geen betrouwbare partner geweest in vredesonderhandelingen en dus is er ook als de oorlog in Oekraïne is afgelopen een prikkel voor het Westen om hem die laatste troefkaart uit handen te nemen. Als wij niet langer afhankelijk zijn van gas en olie uit Rusland, is er niets over om geloofwaardig mee te dreigen. Zo zou Poetin ons nog wel eens van het gas af kunnen helpen.

Nieuws

menu