Gamen vanuit de cloud

De Nvidia Shield komt met een op de Xbox One lijkende controller.

Na de cd en de dvd dient het volgende slachtoffer van de streaming-revolutie zich aan: de videogame. Moeten de PlayStation en de Xbox zich zorgen maken over de net bij ons gelanceerde ‘Netflix voor games’?

Dankzij de ingebouwde Chromecast, twee usb-poorten en de ondersteuning van een hele rits aan video- en audio-formaten, is de 200 euro kostende Nvidia Shield veelzijdig te noemen. Wat deze mediaspeler uniek maakt, is zijn dubbelrol als spelcomputer, zónder gedoe met een schijfje of een urenlange download. De door jou geselecteerde pc-game wordt namelijk afgespeeld op wat Nvidia zelf een ‘supercomputer’ noemt. Die stuurt de videostream via het internet naar jouw tv. Heb je een langzame internetverbinding, dan kun je dit wel vergeten. De Shield moet namelijk ook jouw input op de controller razendsnel terugsturen naar de server.

Onbeperkt games spelen voor tien euro per maand

Met deze exclusieve streamingdienst wil de Shield een Netflix-voor-games zijn. Die ambitie zie je terug in het identieke prijskaartje: na drie gratis proefmaanden kost het een tientje per maand voor onbeperkt consumeren. De zestig titels tellende bibliotheek biedt veel kleine indie-games, iets voor de kids en een paar grote en niet ál te uitgekauwde titels zoals de recente Tomb Raider -reboot en andere hits van twee, drie jaar terug. Als abonnee heb je de mogelijkheid om nieuwere games te kopen, zoals The Witcher 3 - maar daar betaal je dan wel de volle mep voor, bovenop het maandbedrag.

Dat Lara Croft qua dataverkeer stukken veeleisender is dan Kevin Spacey blijkt als de Shield mijn router ‘matig’ noemt. Daar heb ik bij het streamen van House of Cards nooit last van gehad. Omdat ik de router niet kan omzetten naar de gesuggereerde 5GHz-frequentie probeer ik het met een beproefde ethernetkabel. Daarmee wil het wél vlotten. Lara vertoont haar kunsten met gemiddeld 62 frames per seconde. Best indrukwekkend, en het ‘dieptepunt’ van vijftig beeldjes per seconde staat het spelplezier ook niet in de weg.

Moeten Microsoft en Sony zich bang maken?

Integendeel: op grond van de reactiesnelheid en de hd-beeldkwaliteit zou ik gemakkelijk kunnen denken dat het spel uit mijn Xbox One komt. Bij Sonic All Star Racing meen ik wel wat beeldsmetjes te bespeuren, maar dat kan even goed aan deze Mario Kart-kloon zelf liggen.

Een nieuw spel start doorgaans binnen een seconde of tien, een enkele keer moest ik een halve minuut wachten. De meegeleverde controller ligt niet zo lekker in de hand, gelukkig kun je ook een gewoon toetsenbord en muis aansluiten.

Vooralsnog hoeven Microsoft en Sony niet bang te zijn, maar als Nvidia er in slaagt het gameaanbod levendig te houden, dan is de Shield een aanlokkelijke optie voor iedereen die een spelletje op zijn tijd leuk vindt en nog een goede mediaspeler zoekt. De kansen voor het apparaat zijn lastig in te schatten, maar dat gestreamde games de toekomst zijn - dát lijkt afdoende bewezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Tech
menu