Einde in zicht voor het Groningse GasTerra: op 31 december 2024 sluiten de deuren

Het hoofdkantoor van GasTerra in Groningen.

De in Groningen gevestigde gashandelsonderneming GasTerra sluit op 31 december 2024 de deuren. Dat heeft minister Wiebes (Economische Zaken) donderdagochtend bekend gemaakt.

De opheffing van het in 2005 opgerichte bedrijf in verband met het einde van de gaswinning werd vorig jaar al aangekondigd. De datum van de sluiting was nog onbekend.

Het aantal medewerkers is de afgelopen jaren al teruggelopen van 200 naar ongeveer 140. Als een werknemer vertrekt, zo vertelt GasTerra-woordvoerder Anton Buijs, dan wordt dat in principe binnen de organisatie opgelost. Is dat onmogelijk omdat het een specialistische functie betreft, dan wordt er iemand ingehuurd.

Sociaal plan

De onderneming heeft een sociaal plan voor de medewerkers en een afbouwplan voor de organisatie opgesteld. GasTerra houdt er rekening mee dat op de einddatum nog een aantal (lang-) lopende verplichtingen van het bedrijf resteren. De aandeelhouders Shell, ExxonMobil en de Staat moeten nog besluiten welke partij die verplichtingen overneemt.

Voorlopig blijft het meeste nog bij het oude, zo meldt GasTerra. Het bedrijf zal echter geen nieuwe gasverkoopcontracten meer zal sluiten voor everingen na 31 december 2023, tenzij dit noodzakelijke is voor de balans tussen de in- en verkoopverplichtingen.

Kleine velden

GasTerra is nog wettelijk verplicht gas uit Nederlandse kleine velden tegen redelijke voorwaarden en een marktconforme prijs af te nemen als de producent dat wenst. Wiebes heeft bekendgemaakt deze wettelijke bepaling op korte termijn te .schrappen.

GasTerra was vanaf de oprichting actief als sponsor van veel maatschappelijke, culturele en sportieve instellingen en activiteiten in de stad Groningenen omgeving. De onderneming zal van jaar tot jaar en geval tot geval bekijken of er nog ruimte is voor nieuwe overeenkomsten.

‘Onvermijdelijk’

De bekendmaking van de einddatum markeert volgens GasTerra-topvrouw Annie Krist de afloop van een tijdperk. „Op 31 december 2024 zal een einde komen aan een onderneming die decennialang een succesvol onderdeel is geweest van een publiek-private samenwerking. De afbouw van GasTerra beschouw ik als een van de onvermijdelijke gevolgen van het besluit om de gaswinning uit het Groningenveld te stoppen. Onze onderneming staat nu voor de taak om het afbouwproces tot een goed einde te brengen, in het belang van onze medewerkers, onze klanten en overige stakeholders. Tot die tijd hopen wij een bijdrage te kunnen blijven leveren aan het goed functioneren van de gasmarkt”, aldus de ceo van de gashandelsonderneming.

Nieuws

Meest gelezen

menu