Gasunie stapt in het najaar uit NortH2

De presentatie van NortH2 in februari 2020. Vlnr Marjan van Loon (Shell Nederland), Cas König (Groninger Seaports) en Han Fennema (Gasunie) Foto: Corné Sparidaens Foto: Corné Sparidaens

Gasunie stapt dit jaar uit het consortium NortH2, dat de grootschalige productie, opslag en transport van groene waterstof in Noord-Nederland onderzoekt.

Het gastransportbedrijf stopt zijn deelname wanneer de studiefase van het project is afgerond. ,,Dat is waarschijnlijk dit najaar”, zegt een woordvoerder van het gastransportbedrijf.

Gasunie mag als staatsbedrijf, monopolist en faciliterend bedrijf niet produceren en verhandelen. Dat is wettelijk bepaald. ,,Als wij in het consortium blijven, krijg je een ongemakkelijke positie doordat je te dicht op de markt zit”, aldus de woordvoerder.

Waterstoffabrieken

Als alle onderzoeken naar de haalbaarheid zijn afgelopen, haakt het gastransport af. Het zal zich dan beperken tot het transport van waterstof. Het mag eventueel ook waterstoffabrieken bouwen, als de productie en verkoop bij commerciële partijen komen te liggen.

NortH2 presenteerde februari 2020 zijn plan voor een grote waterstoffabriek in de Eemshaven, die produceert met groene elektriciteit van enorme windparken op zee. Groningen Seaports, Gasunie en Shell maakten toen deel uit van het consortium. Daar zijn sindsdien RWE, Equinor en Eneco als deelnemers bijgekomen.

Nieuws

menu