Gasunie tekent voor tweede drijvende lng-terminal in Eemshaven. Belangstelling 'overweldigend' voor eindstation dat vloeibaar aardgas omzet in gas

De tweede drijvende methaangas-terminal. Foto: Nederlandse Gasunie

Er komt definitief een tweede drijvende lng-terminal in de Eemshaven. Gasunie heeft een bindend contract getekend voor de huur van de installatie van het Amerikaanse bedrijf New Fortress Energy.

Deze terminal zal in de Eemshaven de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. Naar verwachting komt het schip in augustus aan in de Eemshaven.

Eerder tekende Gasunie een contract voor een drijvende terminal van het Belgische bedrijf Exmar. Lng is vloeibaar aardgas dat per schip wordt aangevoerd. De terminals zetten de lng om in aardgas. Door de komst van de terminals in de Eemshaven kan Nederland beschikken over 8 miljard kubieke meter extra aardgas, waardoor de import van Russisch gas verder kan worden teruggebracht.

Ook de capaciteit van de bestaande terminal op de Maasvlakte in Rotterdam wordt vergroot. Eemshaven en Rotterdam samen zullen dan de lng-capaciteit in Nederland verdubbelen. Daarmee kan meer dan 24 miljard kubieke meter aardgas in het Gasunie-netwerk worden ingevoerd.

Vijftien bedrijven

Volgens Gasunie is er van marktpartijen ‘een overweldigende belangstelling’ om gebruik te maken van de lng-terminals. Volgens het gastransportbedrijf hebben zich daarvoor vijftien bedrijven gemeld. De capaciteit waar ze gezamenlijk om vragen is vier keer zo groot als de drie terminals kunnen bieden. De marktpartijen hebben tot 10 juni de tijd om hun belangstelling om te zetten in een bindend contract.

Nieuws

menu