Tweede Kamerfracties CDA en CU: Geef bulk waterstofgeld aan het Noorden

De Koning stapt vrolijk uit de waterstofbus. Foto OV Bureau Groningen Drenthe Foto: Lyuda Stinissen

CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer willen dat het Noorden veel geld krijgt voor de ontwikkeling van waterstof als energiedrager. De minister moet met Noord-Nederland een plan maken.

Volgens de regeringspartijen is het Noorden op weg koploper te worden op het gebied van groene waterstof. ,,Doel is de productie van waterstof, het transport en het gebruik ervan naar een hoger niveau te tillen. Dat is voor het Noorden economisch van belang. Met het stoppen van de gaswinning gaan hier 20.000 banen verloren’’, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Optimaal profiteren

CDA en ChristenUnie kwamen donderdag in de Tweede Kamer met een motie die moet bewerkstelligen dat het Noorden optimaal kan profiteren van het Just Transition Fund (JTF) in de Europese Green Deal. In de pot zit ongeveer 220 miljoen. Mulder: ,,Er zijn meer regio’s met ambities, dat weet ik, maar de bulk moet naar Noord-Nederland.’’

De Europese commissie gaf het Noorden vorig jaar subsidie voor Hydrogen Valley, naar het model van Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië. De Europese Commissie koos het project voor een subsidie van 20 miljoen euro. Overheden en bedrijfsleven deden daar 70 miljoen euro bij.

Zo worden aardgaspijpleidingen geschikt gemaakt voor het transport van waterstof. Ook worden nieuwe waterstofleidingen aangelegd op het Chemie Park Delfzijl en tussen het GZI-Next terrein en het Emmtec Industry & Business Park in Emmen. Een ondergrondse waterstofopslag is voorzien bij HyStock in Veendam.

Waterstoftankstations

Waterstof als toepassing voor de verwarming van huizen wordt gerealiseerd in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen. Waterstof wordt gebruikt voor bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s. Er komen waterstoftankstations in Groningen en Emmen boven op de al geplande in Pesse en het al operationele tankstation in Delfzijl. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en groene H2 ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen.

Nieuws

Meest gelezen

menu