Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

Minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens de videoconferentie met zijn Europese collega's. Foto: EPA

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort.

Na een videoconferentie die dinsdag om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.

Volgens Centeno kwam de Eurogroep ‘dichtbij een akkoord, maar we zijn er nog niet’, twitterde hij vanmorgen. ‘Mijn doel blijft: een sterk EU-vangnet voor de gevolgen van Covid-19, om werknemers, bedrijven en landen te beschermen.’ Ook wil hij dat de EU-lidstaten toezeggingen doen over een ‘omvangrijk herstelplan’. De Portugees heeft zijn geplande persconferentie om 10.00 uur geannuleerd.

Vooral Italië en Nederland houden vast aan hun posities. De Italiaanse minister Roberto Gualtieri wil dat in het akkoord de mogelijkheid om euro-obligaties uit te geven wordt opgenomen. Nederland is faliekant tegen het uitgeven van gezamenlijke schuld en heeft aan rijke Europese lidstaten het voorstel gedaan om een tijdelijk noodfonds op te tuigen om landen als Italië en Spanje te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. De Nederlandse bijdrage aan dit fonds zou volgens minister Hoekstra ruwweg 1 miljard euro bedragen.

Oostenrijk en Finland

Ook over het inzetten van 240 miljard euro aan kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM raken Nederland en Italië het niet eens. Minister Wopke Hoekstra wil daar gefaseerd voorwaarden aan verbinden, waar Rome dan weer fel tegen is. Nederland wordt openlijk gesteund door Oostenrijk en Finland, zeggen ingewijden.

‘Het ESM is het ultieme redmiddel voor als een land in ernstige financieel-economische problemen dreigt te komen’, lichtte minister Hoekstra na de vergadering van maar liefst zestien uur toe op Twitter. ‘Nederland is bereid om in deze uitzonderlijke omstandigheden het noodfonds te gebruiken voor medische kosten van corona. Voor zover het ESM gebruikt wordt voor economische steun, vinden we het verstandig om een koppeling te maken met het nemen van economische maatregelen.’

Hij herhaalde dat Nederland tegen eurobonds was en is ‘omdat we daarmee risico’s in Europa vergroten in plaats van verkleinen’. ,,Behalve onverstandig is het ook niet redelijk; Nederland zou in dat geval garant moeten staan voor de schulden die anderen maken. De meerderheid van de landen in de eurozone steunt deze lijn’’, aldus Hoekstra.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire plaatste op Twitter een bericht waarin hij alle Europese lidstaten mede namens zijn Duitse evenknie Olaf Scholz oproept om ‘de uitdagingen van deze bijzondere omstandigheden onder ogen te zien om een ambitieus akkoord te bereiken.’

Woede

Minister Hoekstra haalde zich vorige week de woede van zuidelijke landen op de hals door de vraag te stellen waarom sommige Europese landen in de afgelopen economisch goede jaren geen buffers hebben opgebouwd. Nederland deed dat wel. Later erkende Hoekstra weinig empathisch te zijn geweest.

De Portugese minister van Financiën noemde Hoekstra’s uitlatingen zelfs ‘weerzinwekkend’. Een groep Italiaanse prominenten kenschetste de Nederlandse houding in een open brief als ‘benepen nationaal egoïsme’ en riep EU-grootmacht Duitsland op dit voorbeeld niet te volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu