Geen kabels zonder schade aan het wad. Onderzoekers vragen zich af welke schade maatschappelijk acceptabel is

Kun je het kwetsbare waddengebied doorkruisen met kabels en leidingen zonder averij aan de natuur? Nauwelijks. Onderzoekers vragen zich af welke schade maatschappelijk acceptabel is.

Op de Noordzee staan en komen veel windparken. Groningen heeft enorme hoeveelheden windenergie nodig voor zijn groene (waterstof)ambities en wil zo snel mogelijk een kabelaansluiting naar de Eemshaven.

Op de Noordzee staan en komen veel windparken. Groningen heeft enorme hoeveelheden windenergie nodig voor zijn groene (waterstof)ambities en wil zo snel mogelijk een kabelaansluiting naar de Eemshaven. Foto: ANP

De aanleg van een stroomkabel van een groot nog te bouwen windpark zo’n 80 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog naar de vaste wal in Groningen zorgt al geruime tijd voor onrust. Vooral de aanleg over Schier, de Groninger kwelder en dwars door bouwland in Noord-Groningen leidt tot kritiek van natuurclubs en boerenorganisaties. Geroepen wordt om een alternatieve route meer naar het oosten die kwetsbare natuur en akkerland ontziet.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu