Rechtbank wijst vraag om verbod bestrijdingsmiddelen bij lelieteelt op twee plekken in Drenthe af. Er is te veel onduidelijkheid, aldus de rechter

De rechtbank in Groningen wijst een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de lelieteelt op twee plekken in Drenthe af. Dat verbod werd gevraagd door burgerinitiatief Meten = Weten uit Dwingeloo. Eerder wees de provincie een verzoek van de hand.

Een akker met lelies. Bij deze teelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, tot ongenoegen van de groep Meten = Weten uit Dwingeloo.

Een akker met lelies. Bij deze teelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, tot ongenoegen van de groep Meten = Weten uit Dwingeloo. Foto: Shutterstock

De lelies worden bij Geeuwenbrug geteeld door de maatschap Joling, een bollenkwekerij in de gemeente Westerveld. Het bedrijf huurt de betreffende percelen en verbouwt al sinds 1990 lelies in Drenthe. Meten = Weten stelt dat er veel bestrijdingsmiddelen bij die teelt worden gebruikt met schadelijke effecten voor natuur en omwonenden. De groep vroeg de rechter om een principiële uitspraak over de toepassing van die middelen bij Natura 2000-gebieden Drents-Friese Wold en Leggelerveld. De provincie zou een verbod moeten handhaven.

Vacatures

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Receptioniste/Administratief Medewerker

Van Dijk De Jongh Notarissen

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu