Goud vaker alternatief voor spaarders

Goudprijs loopt verder op ANP

De stijgende goudprijs doet particulieren weer vaker goud van de hand doen. De lage rente maakt goud voor beleggers tegelijkertijd interessant.

Nadat de goudprijs geruime tijd rond de 1000 dollar heeft geschommeld, is het edelmetaal weer aan een stijgende lijn begonnen. Met een dagprijs van 1240 dollar per troy ounce (31,1 gram) is de prijs ten opzichte van begin dit jaar alweer met 15 procent gestegen. Johan de Ruiter, directeur van het familiebedrijf Goudwisselkantoor met 30 vestigingen, waaronder Groningen, Assen en Leeuwarden, signaleert 30 tot 40 procent meer particuliere verkopers van goud en sieraden. Het aantal kopers is verdubbeld, stelt hij.

Profiteren

De stijging van de goudprijs wijt De Ruiter aan de onzekerheden in internationale valuta en de lage rentes wereldwijd. De ‘run naar nul’ doet beleggers weer in goud investeren. De verkopers willen profiteren van de hoge goudprijs. Verkoop uit financiële nood heeft hij niet of nauwelijks geregistreerd.

De kopers zien in lage rentes, boeterentes en vermogensheffing reden om goud te kopen. Tot 15.000 euro kan dat anoniem, daarboven worden aankopen geregistreerd. ,,Maar, wie dat niet wil, besluit vaak om het in meerdere keren door de tijd heen aan te schaffen.’’

De waarde van andere edelmetalen als zilver, palladium en platina volgt de stijging van het goud niet. ,,De prijs van die metalen wordt meer door de vraag uit de industrie bepaald’’, aldus De Ruiter. Zilver kost 15 dollar per troy ounce, palladium 520 dollar en platina 941 dollar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu