Gratis wonen in versterkte woning voor een beetje hulp aan ideeëntafel

Wie wil dat niet: gratis wonen in het oude postkantoor van Ten Post? Het is beschikbaar voor een stel of gezin uit het bevingsgebied dat er twee jaar voor niets mag wonen.

Met een bijzonder project in Ten Post brengen Urgenda, Van Wijnen (bouw) en Quakeshield (elastische versterking bouw) de fysieke en mentale kanten van de bevingsproblematiek bijeen.

Het voormalige postkantoor ter plekke is voor eigen rekening verstevigd plus energieneutraal gemaakt en wordt gratis beschikbaar gesteld aan een gezin of stel dat de woning openstelt voor een ideeëntafel plus rondleidingen.

‘Ik vraag me af waarom niemand het voor de bewoners van het bevingsgebied opneemt’

De aanwezigheid van stichting Urgenda (ijvert voor snelle verduurzaming van Nederland) bij dit project is opvallend. De energieneutrale woning sluit aan bij de doelstellingen van Urgenda, maar er is meer. ,,Ik weet wat er zoal gebeurt in het bevingsgebied”, zegt directeur Marjan Minnesma, ,,en daarom vraag ik me af waarom niemand het voor de bewoners opneemt. Ik ga me meer in het gebied bewegen. We willen helpen, eventueel wel met juridische hulp.”

Urgenda heeft een stevige reputatie. De organisatie dwong in 2015 via de rechtbank af dat de Nederlandse overheid in 2020 de broeikasgassen met een kwart moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990.

Urgenda wil van Groningers horen waar het naar toe met de regio

Minnesma benadrukt dat Urgenda zich in een dienende rol met de problematiek wil bemoeien. ,,We willen ideeën horen van de bewoners en daarmee aan de slag, we willen horen waar het naartoe moet met de regio”, zegt ze. ,,En misschien moeten we af en toe wat druk zetten via de rechtbank, maar we komen niet met de intentie dat we het wel even zullen regelen.”

Ze heeft al wel een idee hoe Urgenda kan helpen, maar wil dat toetsen bij de bewoners. Het is haar opgevallen dat de problematiek de rest van Nederland tamelijk koud laat en dus moet het verhaal beter verteld worden. ,,Je zou bekende Nederlanders naar het gebied kunnen halen en hen het ware verhaal laten zien. Dat dragen die mensen daarna vanzelf uit en zo creëer je meer draagvlak.”

Een brief sturen om te pleiten voor jezelf

De voorwaarden voor het wonen in het voormalige postkantoor zijn eenvoudig: meepraten over de toekomst van het gebied en ambassadeur willen zijn van toekomstbestendig wonen in Groningen. Een brief met aansprekende aanbevelingen kan volstaan om gratis in Ten Post te komen wonen. Gegevens staan op toekomstbestendig-in-groningen.nl/bewoners. Het is allemaal onderdeel van een actie om aardbevingsbestendig en duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. En de drie penvoerders willen ook aandacht en ideeën voor de toekomst van de bevingsregio.

De drie partijen die achter de actie zitten, zijn Urgenda (versnelde verduurzaming van Nederland), Van Wijnen (bouwbedrijf) en Quakeshield (elastische versterking van gemetseld muren, een product van Oosterhof Holman en Sealteq). ,,We bouwen in het gebied, onze mensen wonen er, we zijn er al heel lang actief’’, zegt Peter Hutten, regiodirecteur van Van Wijnen. ,,We hebben er van alles gedaan, plannen gemaakt, maar we lopen er ook tegen aan dat er veel partijen in het gebied zijn en dat je regelmatig van het kastje naar de muur gaat omdat het dossier voortdurend verandert.’’

‘We houden dorpsgezicht overeind en de is vesterkt plus energieneutraal’

Hutten vindt dat Van Wijnen niet alleen naar anderen moeten kijken als marktpartij en zegt daarom de nek te hebben uitgestoken. Daarom is de woning waar vroeger het postkantoor in zat aangekocht. ,,De keuze in het gebied is vaak: woningen eraf of het dorpsgezicht overeind houden’’, aldus Hutten. ,,We houden hier het dorpsgezicht overeind en hebben de woning versterkt en energieneutraal gemaakt. Het is een statement. We laten zien dat het kan.´´

Urgenda sloot zich aan bij de actie, nadat Hutten via Twitter Minnesma had uitgedaagd. Er kunnen in het nieuwe pand gesprekken worden gevoerd, vooral over de mogelijkheden van het gebied. ,,Er moeten nog duizenden woningen worden verstevigd’’, zegt Hutten. Hij wijst erop dat er geld is en dat de Groningers moeten kiezen. Hutten: ,,Er zijn veel partijen, maar aan het eind van de rit zijn de Groninger en de bouwer alleen over en dan is het: gaan we met elkaar in zee of niet.’’

Urgenda helpt met verduurzaming huizen

Urgenda is van de partij om de verduurzaming te bewaken van versterkte panden. Urgenda kan daar zelf ook een rol in spelen, want dochteronderneming Thuisbaas heeft het oude postkantoor in Ten Post energieneutraal gemaakt. De stichting was ooit een van de eerste die een groepsinkoop van zonnepanelen arrangeerde. De organisatie heeft een netwerk door het hele land.

De voormalige winkel aan de voorkant van het huis wordt ingericht voor rondetafelgesprekken. Minnesma: ,,En hopelijk leidt dat tot actie.’’

Nieuws

menu