Bedrijf vergroenen? In Groningen kunnen ondernemers rekenen op financële steun van de provincie: miljoenen beschikbaar

Aluminiumsmelter Damco Aldel in Delfzijl. Foto: Corné Sparidaens

Bedrijven die werk willen maken van vergroening kunnen de komende jaren op financiële steun van de provincie Groningen rekenen.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol lanceerde donderdagmiddag een nieuwe subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie (SITI).

Gaat om stevige investeringen

In die regeling is in totaal 20 miljoen beschikbaar. Voor dit jaar is de subsidiepot gevuld met 10 miljoen. Bedrijven die willen investeren in groene grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en het elektrificeren van bedrijfsprocessen komen voor een bijdrage in aanmerking.

Daarvoor gelden overigens meer voorwaarden. ,,Het moet om bedrijven gaan die grote investeringen willen doen’’, zegt Rijzebol. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen Campus Groningen en de rest van de provincie. Wie subsidie wil, moet op Campus Groningen minimaal 1 miljoen investeren. In de rest van de provincie is het minimaal te investeren bedrag 5 miljoen.

Nationaal Programma Groningen

Ook is er een onderscheid tussen mkb en grote industrieën. Voor het mkb is een bijdrage beschikbaar van 20 procent van de, grote bedrijven kunnen rekenen op een subsidie van 10 procent.

Om de regeling van de grond te trekken, deed de provincie een beroep het Nationaal Programma Groningen. Het doel van de regeling is de uitstoot van CO2 terug te brengen.

Bedrijven die willen komen naar Groningen

Daarbij gaat het niet alleen om bedrijven in Groningen. Rijzebol maakte donderdag duidelijk dat de subsidie ook wordt ingezet voor groene bedrijven die zich in Groningen willen vestigen.

De afgelopen jaren kozen diverse groene bedrijven voor vestiging in Groningen, zoals Avantium, Purified Metal Company en SkyNRG.

Het momentum voor vergroening van bedrijven

Ton Vries van Symeres (voorheen Syncom) noemt de regeling een een belangrijke impuls voor de bedrijven in Groningen die zich al bezig houden met vergroening. ,,Wat dat betreft hebben we echt een uniek momentum in handen om verdere vergroening te bewerkstelligen.’’

Vries voorziet dat de SITI-regeling een belangrijke steun kan zijn bij het ophalen van geld bij grote investeerders. Die investeerders hebben steeds meer aandacht voor vergroening van bedrijfsprocessen.

Nieuws

Meest gelezen

menu