Groningen verkoopt in 2020 meer bedrijfsterrein dan in voorgaande jaren. Ruim 193 hectare beschikbaar in regio Groningen - Assen

Hoogspanningsmasten op industrieterrein Westpoort, langs de A7 bij Groningen. De stad verkocht het afgelopen jaar 11 hectare aan Aldi voor een distributiecentrum. Foto archief Corné Sparidaens

In de regio Groningen - Assen is afgelopen jaar 21,5 hectare bedrijfsterrein verkocht. Dat is meer dan in de beide voorgaande jaren en ook meer dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

In 2019 ging de verkoop stroef en werd er slechts 6,7 hectare bedrijfsgrond verkocht. Het jaar daarvoor ging het om 11,5 hectare. In de regio Groningen - Assen is op dit moment ruim 193 hectare aan bedrijventerreinen beschikbaar. Die voorraad is voldoende voor de komende dertien jaar. Het samenwerkingsverband bestaat uit zeven gemeenten. Behalve Groningen en Assen zijn Midden-Groningen, Het Hogeland, Tynaarlo, Westerkwartier en Noordenveld.

Groningen deed vorig jaar goede zaken en verkocht 16,5 hectare. De grootste transactie in de stad vond plaats op de aan de A7-gelegen locatie Westpoort. Daar nam Aldi 11 hectare af voor een distributiecentrum. Groningen heeft jaren moeten leuren met de kavels op Westpoort. Er zijn voor dat gebied inmiddels ook plannen voor wind- en zonne-energie.

Kleine kavels

Verder werden in de stad onder meer nog kleinere kavels verkocht in Eemspoort, de Zernike Campus en Roodehaan. In Assen werden lapjes grond verkocht in Messchenveld en Schepersmaat. Midden-Groningen verkocht 2,7 hectare, onder meer op Westerbroek West en Rengers. Noordenveld verkocht een halve hectare op Haarveld en Tynaarlo deed zaken met de verkoop van 0,6 hectare op Vriezerbrug.

Volgens de Groninger wethouder van economische zaken Paul de Rook is de verkoop van dit soort gronden vaak een kwestie van lange adem. ,,Gesprekken met bedrijven over grondverkoop duren soms jaren. Daardoor kan de uitgifte van jaar tot jaar flink verschillen. Waarschijnlijk zijn de magere jaren in de grondverkoop nu voorbij, aangezien er nog heel veel transacties in de pijplijn zitten.”

Hoe groot de effecten van de coronacrisis op de verkoop van bedrijventerreinen zijn, is volgens het gemeentelijke netwerk nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu