Bedrijven in Groningen zijn meer dan gemiddeld positief over nabije toekomst. Ondernemers in Drenthe zien het vaker somber in

Van de bedrijven in Groningen ziet 81,4 procent de komende twaalf maanden positief tegemoet en verwacht geen aanvullende financiering nodig te hebben.

Bedrijven die handelen in onroerend goed zien de toekomst rooskleurig tegemoet.

Bedrijven die handelen in onroerend goed zien de toekomst rooskleurig tegemoet.

Dat is meer dan het landelijk gemiddelde (80,3 procent). Alleen in Noord-Brabant (84,6 procent) en Overijssel (82,2 procent) zijn meer bedrijven met die optimistische verwachting.

In Drenthe en Friesland zijn die percentages respectievelijk 76,3 en 76,1. Zij laten alleen Zeeland (72,8 procent) achter zich. Drenthe staat derde in de rangschikking van regio’s waar relatief veel ondernemers niet positief gestemd zijn en financiering nodig denken te hebben (2,1 procent).

Onderzoek stemming bedrijfsleven

Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Conjunctuurenquête Nederland, waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel (KvK) frequent de stemming bij het Nederlandse bedrijfsleven peilen.

Bij de enquête die zij begin juli hielden stelden zij vast dat de stemming bij het bedrijfsleven voor het overgrote deel goed is. Het meest optimistisch zijn bedrijven in de verhuur en handel in onroerend goed, en in vervoer en opslag.

De bedrijven meegerekend die binnen een jaar wel financiering nodig denken te hebben, is landelijk 89,3 procent van de ondervraagden positief over de komende twaalf maanden, al is het optimisme bij kleinere ondernemingen (tussen de vijf en twintig werknemers) wat minder vaak aanwezig. Zij denken ook vaker financiering nodig te hebben.

Geen faillissement, wel restschuld

In de door corona-beperkingen geraakte branches horeca en cultuur, sport en recreatie is respectievelijk 3,7 en 7,4 procent van de ondernemingen minder positief en voorziet een financieringsbehoefte.

Van de ondervraagden verwacht slechts 0,1 een faillissement. In de horeca (0,4 procent), handel (0,3 procent) en bouwnijverheid (0,1 procent) zijn de meeste bedrijven die denken te stoppen, niet door een bankroet maar wel met een restschuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu