Gronings Organ Assist komt in Zweedse handen

Organ Assist. Eigen foto

Het Groningse Organ Assist komt volledig in Zweedse handen. Het Zweedse XVIVO Perfusion krijgt alle aandelen in bezit.

Dat maakte Achmea Innovation Fund donderdagmiddag bekend. Achmea Innovation Fund verkoopt haar 20 procent van de aandelen in het bedrijf.

Organen in betere conditie

Organ Assist, gevestigd aan de Bornholmstraat in Groningen, heeft een technologie ontwikkeld die gedoneerde levers en nieren buiten het lichaam in goede conditie houdt en de kwaliteit mogelijk zelfs verhoogt. Hierdoor hebben meer patiënten zicht op een nieuw orgaan. XVIVO Perfusion is gespecialiseerd in het bewaren van longen en harten.

De verwachting is dat Organ Assist in Zweeds handen verder kan groeien.

NOM doet aandelen ook van de hand

Alle aandeelhouders van Organ Assist hebben hun aandelen overgedaan aan XVIVO. Een van die aandeelhouders is de Noordelijke Financierings en Ontwikkelingsmaatschappij (NOM).

De NOM stak in 2015 miljoen in Organ Assist. Op dat moment maakte die injectie de groei van van het Groningse bedrijf mogelijk. ,,Met plezier verkopen we nu onze aandelen, want dit is voor Organ Assist een heel mooie deal’’, zegt Annemiek Wouterse van de NOM.

De deal is mooi omdat Organ Assist en XVIVO nu bijna de hele markt bestrijken: Organ Assist de lever en de nieren, XVIVO de longen en het hart. Wouterse: ,,En uiteraard zijn we blij dat de activiteiten van Organ Assist in Groningen overeind blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu