Proeftuin bij BuildinG in Groningen biedt antwoord op de wooncrisis

Tony Mol (links) van Startblock met collega Willem van Tilburg in de woonkeuken. Foto: Freddy Schinkel

De wooncrisis waarmee Nederland kampt is groot. Volgens schattingen is er op dit moment een tekort aan 300.000 huizen. De proeftuin bij BuildinG in Groningen zoekt antwoord op de crisis.

Het zijn vooral zogeheten spoedzoekers; gescheiden mensen, statushouders, starters en studenten die staan te dringen om een woning in zowel de huur als koop. ,,Starters die staan te trappelen om een woning vind je overal’’, zeggen directeur Rolf Koops en vastgoedadviseur Henk D. Folkersma van BuildinG. ,,In de stad, maar ook in de dorpen. Jongeren voor wie een huis in het dorp onbetaalbaar is en die in de stad geen plek kunnen vinden. Ze blijven daarom bij hun ouders wonen.’’

Proeftuin op Zernike

Antwoorden op de wooncrisis zijn er, menen Koops en Folkersma. In de proeftuin op Zernike willen ze komende maanden diverse mogelijkheden laten zien. Mogelijkheden die het gebrek aan starterswoningen in de stad Groningen kunnen oplossen, maar ook zeker uitkomst kunnen bieden in het bevingsgebied.

Tijdens het proces van herstel en versterking zal daar grote vraag zijn naar tijdelijke woningen. ,,Zien is geloven’’, zegt Koops. ,,Maar je moet er wel voor openstaan’’, zegt Folkersma met een flinke knipoog naar gemeenten en woningcorporaties.

Heijmans ONE

Een oplossing die al in de proeftuin staat is de Heijmans ONE. De ONE is een door prefabricatie snel te plaatsen compleet huis, bedoeld voor jonge mensen met een baan. Is het huis op de tijdelijke plek niet meer nodig, kan het op een vrachtwagen naar de volgende plek worden gebracht. (daadwerkelijke bouwtijd is 1 dag exclusief voorbereidingen voor grondwerk en nutsvoorzieningen)

Compleet huis op de dieplader

Een andere ontwikkeling is die van Startblock uit Emmeloord. In de fabriek bouwt men in ongeveer vijf dagen een complete woning van massief hout inclusief keuken en apparatuur. Is de woning klaar, kan die op een dieplader naar de plek van bestemming worden gebracht. Daar wordt het hele huis in een dag neergezet.

Startblock komt in het voorjaar naar de proeftuin. De woningen van Startblock zijn grondgebonden, voorzien van voortuintje en worden bij voorkeur rug aan rug geplaatst.

Het is zestig vierkante meter woonoppervlakte, verdeeld over drie verdiepingen. De huizen kunnen zowel voor tijdelijk als permanent gebruik worden ingezet.

Op de begane grond is een woonkeuken, op de eerste verdieping woonkamer nog een verdieping hoger bevindt zich de slaapkamer. ,,Het zijn huizen die geschikt zijn voor starters, een of tweepersoonshuishoudens’’, zegt manager Tony Mol van Startblock.

Tijdelijk of permanent

Na een bezoek aan een corporatie die kort ervoor een huis had gerenoveerd voor 80.000 euro, ging Mol een uitdaging aan: kunnen we voor 80.000 euro een compleet huis bouwen? ,,Want dat huis van die woningcorporatie was aan de buitenkant weliswaar opgeknapt, maar binnen was niets gebeurd.’’

Na verschillende proefversies kwamen Mol en zijn collega’s uit op een huis dat zijn constructieve stijfheid dankt aan cross laminated timber . ,,Voor de bouw is massief hout sneller dan beton of steen. Het is bovendien duurzamer.’’

De woningen van Startblock zijn nagenoeg volledig circulair. ,,We voldoen aan het Bouwbesluit, de huizen kunnen tijdelijk, maar ook permanent geplaatst worden.’’ Op dit moment heeft Startblock enkele honderden offertes voor het plaatsen van woningen uitstaan kriskras door Nederland.

Op de trilplaat

De bedrijven achter de initiatieven in de proeftuin zoeken allemaal de samenwerking met de kennisinstituten zoals de Hanzehogeschool op Zernike. Zo komt de woning van Startblock bij BuildinG nog op de trilplaat om te zien hoe aardbevingsbestendig die is. ,,Maar dat we de proefwoning meerdere keren probleemloos op een dieplader vervoeren, geeft al wel aan dat die trillingsbestendig is’’, zegt Mol.

Mol voorziet in het aardbevingsgebied een functie voor de huizen van Startblock. Maar ook in de stad is er een functie. Je kunt de huizen op veel meer plekken gebruiken. ,,In de stad Groningen waar veel vraag is naar starterswoningen of huizen om studenten te huisvesten. En wat te denken van Ter Apel. Je kunt vluchtelingen huisvesten in een portocabin, je kunt ook in heel korte tijd een compleet energiezuinig huis neerzetten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu