Patrick van der Meulen, directeur van enie.nl.

Het Groningse bedrijf enie.nl claimt een doorbraak in de energiemarkt door de huur voor zonnepanelen ‘via de loonstrook’ te laten betalen. Daardoor wordt volgens de onderneming voor huishoudens de huur minstens 45 procent lager dan de huidige prijzen voor elektriciteit.

Enie.nl begon in 2017 als eerste bedrijf met de verhuur van zonnepanelen. De kosten daarvoor bedragen momenteel zo’n 20 cent per kWh. Als de werkgever van de huurder de zogeheten werkkostenregeling (WKR) op die huur toepast, rest voor de consument zo’n 11 cent per kWh aan kosten. Ook laadpalen kunnen op die basis worden gehuurd.

Zonne-energie is goedkoper dan grijze stroom

,,Tot nu toe was huren nog altijd duurder dan kopen”, zegt directeur en oprichter Patrick van der Meulen van enie.nl. Dat is door de betaalmethode die zijn bedrijf introduceert niet langer het geval. ,,Belangrijker is dat we nu ver voorbij het omslagpunt zijn waarbij zonne-energie goedkoper is dan grijze stroom”, aldus Van der Meulen.

De werkgever heeft volgens Van der Meulen nauwelijks omkijken naar de administratieve handelingen die nodig zijn. Voor de afhandeling biedt enie.nl via internet applicaties aan.

Huur zonnepanelen mag uit werkkostenregeling betaald worden

De WKR is een regeling die het werkgevers mogelijk maakt werknemers bijvoorbeeld cursussen, fitness, borrels en extra vrije dagen fiscaalvriendelijk aan te bieden. Ze veronderstellen vaak dat het bedrag daarvoor is gelimiteerd tot een bepaald percentage van het loon.

Enie.nl heeft met de hulp van accountants en fiscalisten vastgesteld dat de WKR meer ruimte biedt, namelijk 2400 euro per werknemer per jaar. Na veel puzzelwerk is gebleken dat de huur voor zonnepanelen - gemiddeld zo’n 700 euro per jaar - daaruit mag worden betaald.

Volgens Van der Meulen heeft de werkgever ook voordeel bij de constructie. Die hoeft minder sociale premies te betalen, al gaat het om een bescheiden bedrag. Gebruikmaking van de WKR past volgens hem goed bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen en het streven naar duurzaamheid. ,,Die zijn niet meer weg te denken in het hedendaagse ondernemerschap.”

Vertegenwoordigers van Al Gore

Enie.nl begint nu met een campagne om ’ZonneSparen via de Groene WKR’ te promoten. Van der Meulen beaamt dat consumenten in principe ook bij concurrerende bedrijven kunnen huren met gebruikmaking van de regeling. De enie.nl-directeur: ,,Maar wij hebben een enorme voorsprong. We zijn heel lang bezig geweest om uit te zoeken hoe het fiscaal zit. Daarna heeft de ontwikkeling van de applicaties acht maanden gekost. Dat haal je niet zo maar in.”

Patrick van der Meulen (28) richtte enie.nl in 2013 op met zijn broer Milan (26). Zij noemen het voor iedereen beschikbaar maken van zonne-energie als hun missie. Het bedrijf telt inmiddels ruim 40 medewerkers op kantoor, 60 monteurs bij de weg. Enie.nl heeft inmiddels ook een vestiging in Zuid-Afrika. Beide vertegenwoordigen in Europa het Climate Reality Project, de internationale organisatie tegen klimaatverandering van de voormalige vicepresident van de VS Al Gore.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu