Groningse broers helpen klimaatgoeroe Al Gore een handje in Berlijn

Milan (links) en Patrick van der Meulen

De Groningse broers Patrick (26) en Milan (24) van der Meulen gaan komende week in Berlijn aan de slag voor The Climate Reality Project.

De organisatie van de Amerikaanse klimaatactivist Al Gore houdt daar van maandag tot en met donderdag een grote bijeenkomst, waar een internationaal gezelschap van zo’n 650 wetenschappers, politici en ondernemers wordt opgeleid tot Climate Reality Leader . In die functie moeten ze namens Gore zijn milieubeweging aandacht vragen voor de klimaatproblematiek.

Doceren

De broers krijgen ieder zo’n 25 deelnemers aan de opleiding onder hun hoede. Ze doceren, aldus Patrick van der Meulen, hun gehoor over de actuele stand van het klimaatprobleem, de oplossingen die ervoor zijn en de wijze waarop bijvoorbeeld bestuurders en bedrijfsleven overtuigd kunnen worden van de noodzaak de CO2-uitstoot te stoppen ,,En op de slotdag sta ik met Al Gore op het podium. Onder zijn leiding zullen drie andere leaders en ik ervaringen uitwisselenen. Dat is natuurlijk een hele eer.”

De broers die leiding geven aan het Groningse familiebedrijf Enie.nl (zonnepanelen) zijn actief voor de organisatie sinds ze in 2015 bij The Climate Reality Project in Miami (VS) een training kregen. Ze zijn Climate Reality Leader voor de Benelux.

Tv-uitzending

De broers waren eind vorig jaar ook te zien in een wereldwijde tv-uitzending van 24 uur waarin de Gore’s aandacht schonk aan problemen en oplossingen rond het klimaat. Daarbij werd een directe verbinding gemaakt met de Groningse energieproeftuin EnTranCe.

Al Gore was acht jaar vice-president van de VS. Bij een poging president te worden werd hij in 2001 hij met miniem verschil verslagen door George W. Bush. Hij werd als klimaatactivist bekend met de documentaire An Inconvenient Truth (2006) over de opwarming van de aarde. De film kreeg vorig jaar met An Inconvenient Sequel: Truth to Power een vervolg. Volgens Patrick Van der Meulen is er sinds het verschijnen van deze laatste productie veel belangstelling voor de opleiding tot Climate Reality Leader. In het voorjaar werder er nieuwe ambassadeurs van Gore’s organisatie geschoold in Mexico Stad. In augustus is er een samenkomst in Los Angeles.

Nieuws

menu