Half miljoen werknemers: we krijgen geen vakantiegeld door coronacrisis

Foto: ADN Beeldredactie

Meer dan een half miljoen werknemers zegt dat de werkgever hen geen vakantiegeld wil uitkeren in verband met de coronacrisis. Een nog grotere groep weet nog niet of ze deze maand vakantiegeld krijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1700 leden van vakbond CNV. De bond is geschrokken van de uitkomst en opent een Meldpunt Vakantiegeld waar gedupeerde werknemers zich kunnen melden.

8 procent van de werknemers krijgt niets deze maand en bij 11 procent van de werknemers is nog onduidelijk of de baas vakantiegeld wil uitbetalen. Maar dat is geen keuze die de baas zélf kan maken, zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV. ,,Vakantiegeld is een wettelijk recht. We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen.’’

Gespreide betaling

In die overheidssteun is nadrukkelijk ook geld opgenomen voor de pensioenpremies en het vakantiegeld. Eerder deed Koninklijke Horeca Nederland al een oproep aan werknemers om een gespreide betaling van het vakantiegeld te accepteren. Ook wilden de werkgevers dat werknemers voorlopig afzagen van de opbouw van vakantiegeld.

Die oproep viel verkeerd bij de bonden. Fortuin liet toen al weten niets te voelen voor een collectieve regeling, maar wil wel per geval bekijken of de uitbetaling van het vakantiegeld verantwoord is voor de onderneming.

Nu blijkt dat ondernemers op grote schaal aan het vakantiegeld morrelen. ,,We willen daarom heel werkend Nederland oproepen zich bij ons te melden als ze geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld inhouden kan alleen in overleg met de werknemer’’, aldus Fortuin.

Rechter

De bond wil in eerste instantie om tafel met ondernemers die geen vakantiegeld uitbetalen. Als dat geen oplossing biedt, stapt de bond naar de rechter. ,,Zeker bij bedrijven waar geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen’’, stelt Fortuin.

CNV waarschuwt werknemers voor de onvoorziene consequenties als ze akkoord gaan met het loonoffer. Bijvoorbeeld als ze straks toch ontslagen worden. ,,Een loonoffer is een zwaar middel. Het heeft ook consequenties voor je WW-uitkering. Check daarom goed bij je werkgever of er echt geen andere oplossing is’’, adviseert Fortuin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu