Halve finales YBA vanwege corona in televisieshow

Hotelchamp won de laatste editie van Young Business Award in 2018.

De twaalf halve finalisten van de Young Business Award (YBA) hebben samen meer dan 60 miljoen euro aan investeringen opgehaald.

Voor organisator Niels Palmers is het de bevestiging dat de competitie, die uiteindelijk de beste start-up van Nederland op moet leveren, zich enorm heeft ontwikkeld. ,,In 2018 ging het om 20 miljoen.’’

Recordaantal bedrijven

De YBA is dit jaar terug na twaalf maanden weggeweest te zijn. In dat jaar van afwezigheid heeft de competitie niet aan populariteit bij de start-ups ingeboet. Een recordaantal van 341 bedrijven meldde zich aan voor de competitie.

Een competitie die ook te maken heeft met de coronacrisis. Afgelopen week zou de eerste halve finale in Groningen worden. De tweede staat gepland voor juni in Leeuwarden.

Beide bijeenkomsten zijn geschrapt. De finales krijgen nu gestalte in de vorm van een televisieshow die in augustus/september wordt uitgezonden. Het programma krijgt Sander Schimmelpenninck (hoofdredacteur Quote ) als presentator.

Dragon’s Den

Het programma lijkt op Dragon’s Den . ,,Verschil is dat bedrijven bij Dragon’s Den vragen om groeigeld en aan het begin staan. YBA-bedrijven zijn een fase verder, zij hebben al veel geld opgehaald. Ze strijden om de titel beste jonge onderneming van Nederland.’’

In de halve finales komen vooral bedrijven (zes) uit Amsterdam voor. Drie noordelijke bedrijven drongen door tot de laatste twaalf: CodeSandbox uit Assen (inmiddels verhuisd naar Amsterdam), Klippa uit Groningen en Flow Money Automation uit Heerenveen.

Finale in Emmen

De finale van YBA staat 29 september op het programma in het Emmer Atlas Theater. Hoe die vorm krijgt, is nog onbekend. Palmers: ,,We werken aan scenario’s om de finale zo groot mogelijk te organiseren. Het gebeurt hoe dan ook in lijn met wat op dat moment volgens het RIVM verantwoord is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu