Handgel, zuurstof voor de beademing en plexiglas: chemiebedrijven zijn cruciaal bij de bestrijding van het coronavirus

Het bedrijf AfproFilters maakt mondmaskers. Het Alkmaarse bedrijf heeft ervaring met luchtfiltersystemen. Foto: ANP

Handgel, matrassen voor op de ic, zuurstof voor beademingsapparaten: de chemische industrie speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van de coronapandemie. Chemiebedrijven zijn blij dat nu ook eens deze kant van hun werk belicht wordt.

‘Loop in een winkel rond, de plastic schermen die je overal ziet, dat is chemie. Van desinfecterende gel tot mondkapjes, in al die producten zit chemie’’, zegt Manon Bloemer, directeur van de Koninklijke VNCI, de branchevereniging voor de chemische industrie.

Mensen zijn er zich niet van bewust hoezeer het leven verweven is met de chemie. ,,In meer dan 100.000 producten zitten kunststoffen die door chemische bedrijven zijn gemaakt’’, geeft Anton van Beek, directeur Benelux, Noord- en Zuid-Europa bij Dow als voorbeeld. Chemie doet ertoe, wil hij maar zegen.

Speciale matrassen tegen doorliggen

E n dat geldt deze dagen nadrukkelijk ook bij de bestrijding van de corona-uitbraak. De zuurstof voor de beademingsapparatuur komt van chemiebedrijf Air Liquide. En DSM maakt de filters voor de mondkapjes voor zorgmedewerkers. Andere bedrijven produceren de hygiënische handgels of steriel verpakkingsmateriaal. ,,Of neem de speciale matrassen tegen doorliggen op de ic-bedden. Dat is pure chemie’’, aldus Bloemer .

,,Normaal wordt van de chemie gezegd: die maken plastic. Dat is negatief. Maar als je zegt dat plastic is voor de bloedzakken of de beschermende kleding voor zorgmedewerkers, dan is het positief’’, geeft Van Beek aan. De chemische industrie is blij dat ze nu ook eens die kant van het werk kan laten zien. ,,Het komt ook voort uit de behoefte van de medewerkers en de bedrijven om te laten zien waar we mee bezig zijn’’, zegt Van Beek.

Gouden kans om wat extra te verdienen

De chemische sector wordt hard geraakt door de crisis. Zeker nu de consumptie instort, merken de chemiefabrikanten dat gelijk. Van zonnebrillen tot auto’s, alles waar kunststof in zit wordt minder verkocht. Met uitzondering dan van de medische grondstoffen. De vraag naar die producten stijgt juist. ,,Maar die extra vraag weegt niet op tegen de vraaguitval naar andere chemische producten’’, zegt Bloemer.

Toch is die extra vraag een gouden kans om wat extra te verdienen. Bovendien kan bij een grote vraag de prijs omhoog. Bij mondkapjes, waar wereldwijd grote behoefte aan is, doen de handelaren gouden zaken. Landen bieden tegen elkaar op om zoveel mogelijk mondkapjes voor hun zorgpersoneel te kunnen inkopen.

Maar van prijsopdrijving is in Nederland geen sprake, bezweert Bloemer. ,,Natuurlijk draaien sommige fabrieken nu meer productie. Maar dat betekent niet dat ze de prijzen verhogen, zeker niet.’’ Van een buitenkansje om extra winst te maken, is dus geen sprake. Eerder het tegenovergestelde, denkt de VNCI-directeur. ,,Je ziet dat bedrijven juist veel dingen gratis doen of tegen kostprijs verkopen.’’

Beschermend gezichtsmasker

Van Beek geeft als voorbeeld de donaties die Dow deed aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Recent ontwikkelde Dow ook nog een beschermend gezichtsmasker. Het ontwerp daarvan heeft het bedrijf nu vrijgegeven. Met die kennis kunnen nu ook andere bedrijven gezichtsmaskers maken voor de zorgmedewerkers.

De samenwerking tussen DSM en Auping bij de productie van mondmaskers is breed uitgemeten in de pers, maar zo zijn er nog veel meer initiatieven, memoreert Bloemer. ,,Bij BASF in Heerenveen maken ze normaal gesproken harsen, maar nu maken ze nu ook desinfectiemiddelen. En Shell heeft zijn 3D-printers beschikbaar gesteld om onderdelen voor beschermende maskers mee te printen. En zo zijn er talloze initiatieven. Bedrijven zijn nu in een rush om te helpen waar het kan.’’

De chemische sector heeft het voordeel dat deze bestaat uit over het algemeen kapitaalkrachtige bedrijven. Financieel kunnen ze een stootje hebben, dus de giften en productie tegen kostprijs van bepaalde noodzakelijke materialen kost ze niet direct de kop. Dat doet de bedrijven echter geen recht, meent Van Beek. ,,We zijn trots dat we kunnen laten zien dat we een bijdrage leveren aan de bestrijding van de gezondheidscrisis.’’

Bloemer wijst nog op de helpende rol van de overheid. ,,Die zit vrij dicht op de chemie. Logisch, want het gaat om milieu en gezondheid. Voor de productie van hygiënische handgel heb je echt een serieuze vergunning nodig. En dat traject kan normaal gesproken heel lang duren. Maar nu kan de overheid heel snel schakelen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu