Het beste bier van Nederland komt uit Veenhuizen. ‘Dat is een prestatie van formaat’

De Weldoener Blond van Maallust is donderdag verkozen tot beste bier van Nederland. Foto: Rens Hooyenga

Het beste bier van Nederland komt in 2022 uit Drenthe. Bij de start van de Week van het Nederlandse bier in Den Haag is De Weldoener Blond van brouwerij Maallust in Veenhuizen gekroond tot mooiste van het land.

Een geweldige opsteker voor ons, zegt Henk Timmerman van Maallust. ,,Ik denk dat er ongeveer 500 bieren zijn ingestuurd. Als dan juist dat van ons wordt gekozen als de beste, is dat een prestatie van formaat.’’

Opvolger van de Tripel van La Trappe

De Weldoener uit Veenhuizen volgt de Tripel van La Trappe op als beste Nederlandse bier. Om de prijs in de wacht te slepen moeten de brouwerijen die meedoen een flinke weg afleggen. In de zogeheten Dutch Beer Challenge worden bieren in verschillende categorieën ingezonden, zoals weizen, bokbier of blond.

Maallust viel in twee categorieën in de prijzen. Lentebock De Deerne kreeg brons. In de categorie blond bier kreeg De Weldoener goud.

Eiken vat naar Den Haag

Vervolgens werd van alle bieren die in hun categorie een gouden medaille scoorden, de beste gekozen. De Weldoener sleepte die titel in de wacht en mag zich dus een jaar lang het beste bier van Nederland noemen.

In Veenhuizen is woensdag een eiken vat afgevuld met het winnende bier. In Den Haag had burgemeester Jan van Zanen van de residentie donderdag de eer dat vat aan te slaan.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu