Hoge energieprijs speelt Gasunie parten. Bedrijfsresultaat van gasreus uit Groningen valt lager uit

Gestegen prijzen voor energie-inkoop spelen Gasunie parten. Het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden valt met 296 miljoen 11 procent lager uit dan dezelfde periode vorig jaar.

Olympisch windsurfer Kiran Badloe op het gebouw van de Gasunie.

Olympisch windsurfer Kiran Badloe op het gebouw van de Gasunie. Foto: Liselotte Schuren

Naast de hogere prijzen legde Gasunie alvast geld opzij als voorinvestering in de energietransitie. Ook dat draagt bij aan het mindere resultaat tot nu toe.

7 miljard voor groene toekomst

Begin maart maakte Gasunie bekend dat het 7 miljard investeert in een duurzame toekomst. Geld dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om leidingen en opslaglocaties aan te leggen die niet direct volledig worden benut.

Ongeveer de helft van het bedrag gaat naar groene waterstof. In de zoutcavernes bij Zuidwending wordt waterstof opgeslagen, met andere bedrijven werken de Groningers aan plannen voor een energie-eiland in de Noordzee. Ook is Gasunie betrokken bij NortH2 dat plannen heeft om van de Eemsdelta een centrum voor productie, opslag en transport van groene waterstof te maken.

Enkele weken geleden gaf staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz groen licht voor de aanleg van een netwerk voor het transport van duurzame waterstof.

Blij met stroomversnelling

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers over 2021 zegt Gasunie’s CEO Han Fennema blij te zijn dat energietransitie de afgelopen maanden in een stroomversnelling is gekomen.

De stappen die de laatste maanden op dit gebied zijn gezet, betekenen volgens het bedrijf dat vrager en aanbieders van waterstof zekerheid krijgen over een waterstofinfrastructuur. ,,Ze kunnen er rekening mee houden bij het opstellen van investeringsplannen en emissiedoelen.’’

Aardgas

Naast deze plannen blijft het bewerken, opslaan en transporteren van aardgas vooralsnog de kernactiviteit van het bedrijf.

Betrouwbaarheid en veiligheid zijn volgens Fennema de license to operate van Gasunie. Dat is, zegt hij, op dit moment het geval, maar ook in de toekomst. ,,Dat is ook de reden dat we 7 miljard willen investeren in infrastructuur.’’

In de eerste zes maanden van 2021 vervoerde Gasunie in Nederland 4 procent meer aardgas. In Duitsland exact 4 procent minder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Gasunie
Gaswinning
waterstof
menu