Holthausen in Hoogezand neemt afscheid van groen gas en legt focus op waterstof

Een artist impression van het waterstofvulpunt dat in Groningen komt.

De Holthausen Groep in Hoogezand heeft zijn tankstations voor groen gas in Winsum en Delfzijl verkocht aan OrangeGas in Heerenveen.

Het bedrijf wil zich volgens algemeen directeur Stefan Holthausen volledig toeleggen op vulpunten voor groene waterstof. De eerste twee komen op het terrein van de Century Groep aan de Bornholmstraat in Groningen en aan de Australiëhavenweg in Amsterdam.

Holthausen maakte zo’n vijf jaar geleden het plan om tankstations te openen met om te beginnen vulpunten voor groen gas (bio-CNG), later ook voor bio-LNG en groene waterstof. De eerste twee van deze zogeheten Energy Points waren die in Winsum (Garnwerderweg) en Delfzijl (Sikkol). Ze werden in 2017 en 2018 geopend. Het was de bedoeling dat er nog drie in de provincie Groningen zouden komen.

Ontwikkeling sneller

Holthausen: ,,De ontwikkeling van waterstof ten opzichte van groen gas als autobrandstof is sneller gegaan dan ik eerder inschatte. Ik heb daarom besloten de focus te leggen op waterstof. Waarmee ik niet zeg dat groen gas verleden tijd is, want ons hele wagenpark rijdt erop.”

Volgens de directeur bestond al enige tijd het voornemen om de groengas-tankstations over te doen aan OrangeGas. Dat Friese bedrijf werd in 2008 opgericht en heeft ruim 100 groengas-tankstations in Nederland en zo’n 50 in Duitsland. Het is inmiddels ook actief met andere duurzame brandstoffen, inclusief waterstof.

De waterstoftankstations van Holthausen in Groningen en Amsterdam, die ook Energy Points zullen heten, hadden volgens de planning dit jaar moeten openen. Dat gaat volgens de directeur waarschijnlijk niet lukken. De vergunningprocedures zijn gaande, maar door de coronacrisis stagneert de aanvoer van het materiaal waaruit de tankstations worden gebouwd.

Productie ter plekke

De tankstations in Amsterdam en Groningen krijgen elk een vulpunt voor personenauto’s en één voor bussen en trucks. Op beide locaties zal met ingekochte groene stroom ter plekke duurzame waterstof worden geproduceerd. Het tankstation aan de Bornholmstraat zal ook waterstof aangevoerd krijgen van HyStock, de proeffabriek van Gasunie in Zuidwending.

Het Hoogezandster bedrijf heeft aan de Duinkerkenstraat in Groningen al een eenvoudig vulpunt. De waterstof die daar kan worden getankt, wordt ook ter plekke gemaakt met stroom van het zonnepark op de nabij gelegen voormalige vuilnisbelt. Holthausen schat dat daar momenteel zo’n 50 voertuigen van waterstof worden voorzien. Die zijn van de gemeente Groningen, maar ook van particulieren met een auto die op waterstof rijdt.

Holthausen bouwt ook op grote schaal allerlei soorten voertuigen om voor het gebruik van waterstof.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu