Honderd voetbalvelden aan zonnepanelen op koeienstal

Bij 310 melkveehouders die zijn aangesloten bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina worden de komende periode 416.000 zonnepanelen aangebracht.

Deze zijn tezamen goed voor een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden en leveren stroom die gelijk staat aan de energiebehoefte van 33.000 huishoudens. Het ministerie van Economische Zaken verleende in maart dit jaar een subsidie van ruim 200 miljoen euro voor de installatie van panelen. Toen was de exacte invulling en omvang van het zonnestroomproject nog niet geheel duidelijk.

Subsidie

De melkveehouders krijgen een jaarlijkse vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak en kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. Het betreft vooralsnog alleen voor boeren met daken van minstens 1000 vierkante meter aan oppervlakte.

FrieslandCampina werkt in dit project nauw samen ment Groenleven in Heerenveen, het bedrijf dat in Klazieneveen, op het TT-circuit in Assen zonneparken bouwde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu