Hoving Stadskanaal wereldspeler van 90

De derde en vierde generatie Hoving in het familiebedrijf: Johan (links)en zoon Dave. Foto: Harry Tielman

Van lokale stelmaker in Gasselternijveen tot wereldspeler in Stadskanaal. Hoving Holland exporteert naar meer dan vijftig landen. Vandaag vieren de Stadskanaalster leveranciers van machines voor de champignonteelt hun 90e verjaardag.

Vanwege het coronavirus gaat het feestje, dat voor vandaag op de kalender stond, niet door. Trots zijn de ongeveer 70 medewerkers er niet minder om.

Toveren met hout

In Gasselternijveen kon Berend Hoving in 1930 toveren met hout. ,,In de houtzagerij maakte hij van alles’’, zegt kleinzoon Johan Hoving. ,,Van woonwagens, tot meubels en zelfs zwaarden voor schepen.’’

Na de Tweede Wereldoorlog besloot zijn zoon Reinder de koers iets te verleggen. Hij begon met het maken van transportbanden voor hooi en stro.

Champignon

Die koers legde het bedrijf geen windeieren, maar min of meer bij toeval belandde Hoving Holland in de jaren zeventig in de champignonteelt.

,,Pa werd benaderd door een klant die een probleem had met het vullen van de kweekbedden’’, zegt Johan. Met de kennis die hij in de transportbanden had opgedaan, bedacht Reinder Hoving een oplossing om de bedden automatisch te vullen met hulp van transportbanden.


Een innovatieve oplossing. Het leverde Hoving een plek op op de voorste rij van de voortgaande mechanisatie in de landbouw. Een ontwikkeling waarin Nederland toch al een van de koplopers was.

Bierbrouwer in Canada

Waar Reinder Hoving de Benelux en Duitsland ver genoeg in het buitenland vond, dacht het buitenland er anders over. In de jaren tachtig wilde de Canadese bierbrouwer Labatt de kweek van paddenstoelen verder ontwikkelen.

Voor machinerie kwamen de Canadezen bij Hoving uit. Johan Hoving: ,,Ik mocht de onderhandelingen doen en als onderdeel daarvan werd ik ook een half jaar in Canada gestationeerd. Ik heb er een geweldige tijd gehad.’’

Grootste kwekerij ter wereld

Het Canadese succes leidt al snel tot nieuwe orders uit Venezuela, Ierland, Engeland en de Oostbloklanden. Hoving Holland spreidt zijn vleugels uit. De composteerinstallaties uit Stadskanaal gaan de wereld over. ,,De laatste jaren heeft het een enorme vlucht genomen, vooral in Azië. China is voor ons heel belangrijk geworden. Daar zijn de grootste champignonkwekerijen van de wereld. Dan heb je het qua kweekruimte over een oppervlakte van zes voetbalvelden groot. En om de compost ervoor te maken nog eens zo’n oppervlakte. En voor die projecten leveren wij de machines.’’

Het bedrijf betrekt begin jaren negentig de voormalige panden van Philips Stadskanaal. ,,Ze zeggen wel eens dat wij de Philipspanden hier voort hebben gezet’’, zegt Dave Hoving van de vierde generatie in het familiebedrijf.

Corona

De toekomst? Is moeilijk aan te geven, zeggen Johan en Dave Hoving. ,,Onze projecten hebben een aanlooptijd van een jaar en onze portefeuille was goed gevuld’’, zegt Dave. ,,Van de coronacrisis merken we nu dus nog niet veel. Of we er volgend jaar last van krijgen? Ik denk het niet, maar misschien wel’’, zegt Dave.

Het is voor iedereen een probleem, vult Johan aan. ,,We hadden een project in Wuhan. Dat ligt nog stil, andere projecten in China lopen wel weer. Wat er gaat gebeuren? Ik weet het niet. Er kan een klap komen, maar anderzijds wordt ook gesproken van voedseltekorten en juist de champignon kan van groot belang zijn om die op te lossen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu