Huiseigenaren maken veel fouten bij aangifte van belastingen: belastingdienst lanceert checklist

Foto: Shutterstock

Volgens de Belastingdienst maken huiseigenaren vaak fouten bij de belastingaangifte. Ook komen er dagelijks veel vragen binnen over het onderwerp. Om de woningbezitter beter te informeren, komt de fiscus nu met een campagne en een checklist.

Met name dit jaar zijn er veel vragen over het oversluiten van een hypotheek. In het tweede kwartaal zijn er bijna 150.000 hypotheekaanvragen gedaan, een absoluut record. Dat komt vooral doordat woningeigenaren hun hypotheek bij een andere geldverstrekker hebben ondergebracht om te profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Ook de groep starters was groter dan normaal.

Vragen over leningen, overwaarde en voorlopige aanslag

Tom Zandbergen, adviseur bij de Belastingdienst: ,,De vragen die we krijgen variëren van regels rond familieleningen en overwaarde tot het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig belasting hebben betaald, maar mensen doen zichzelf even vaak juist tekort.”

Voorlopige aanslag is een schatting

De voorlopige aanslag is één van de onderwerpen waar woningeigenaren veel vragen over hebben en waarbij een foutje snel is gemaakt. Veel woningbezitters ontvangen jaarlijks zo’n aanslag van de Belastingdienst. Het betreft een schatting van de te betalen of te ontvangen belasting voor het komende jaar.

Voor woningbezitters is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek. Als je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken van de belasting. Daarom moet je renteaanpassingen doorgeven.

Zandbergen adviseert de voorlopige aanslag gedurende het jaar actueel te houden, zodat je niet teveel of te weinig ontvangt. Dat kan via ‘Mijn Belastingdienst’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu