ABN Amro stelt verwachtingen over de woningmarkt nu al bij: huizenprijzen gaan volgens de bank dit jaar met 6 procent dalen

ABN Amro verwacht dit jaar een scherpe daling van de huizenprijzen en stelt de prognoses flink bij. De bank gaat uit van een daling van 6 procent.

De huizenprijzen dalen dit jaar harder dan ABN Amro eerder verwachtte.

De huizenprijzen dalen dit jaar harder dan ABN Amro eerder verwachtte. Foto: Niels de Vries

Eerder berekende ABN nog dat de verkoopprijzen dit jaar gemiddeld met 2,5 procent zouden dalen. De nieuwe prognose is dus behoorlijk anders, maar wel in lijn met wat makelaars in het land zelf ook inschatten en de laatste tijd in de praktijk ervaren.

De prijzen dalen door de opgelopen hypotheekrente maar het besteedbaar inkomen van mensen staat onder druk door de hoge inflatie. Woonlasten als gas en stroom zijn duurder en dat geldt ook voor de dagelijkse boodschappen. ABN houdt er rekening mee dat de rente hoog blijft en dat inkomens niet hard genoeg stijgen om dat te compenseren. De bank ziet dat beleggers minder interesse hebben omdat huurprijzen aan banden worden gelegd en spreekt van matige vooruitzichten voor de economische groei. Ook in 2024 voorziet ABN een prijsdaling, van 4 procent.

Minder verkopen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's