Huizenprijzen opnieuw fors hoger. Dit betaal je nu voor een koopwoning in Drenthe, Groningen en de rest van het land

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn nog altijd torenhoog, maar het aantal verkopen daalt fors. Foto: ANP

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Extreme prijsstijging sinds de kredietcrisis

In juni 2013, aan het einde van de kredietcrisis, bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Sindsdien zijn ze extreem gestegen. Vergeleken met 2013 ligt de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen nu 93,6 procent hoger.

Het aantal verkopen daalt snel

De prijzen zijn nog altijd torenhoog, maar het aantal verkopen is sterk teruggelopen. In maart van dit jaar noteerde het Kadaster bijna 16.000 transacties. Dat is ruim 37 procent minder dan in maart vorig jaar.

NVM en CBS werken met verschillende cijfers

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceerde onlangs kwartaalcijfers die een lichte prijsdaling lieten zien. Het CBS ziet nog altijd een lichte stijging, al vlakt die wel enigszins af.

De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van woningen die zijn verkocht door NVM-makelaars. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op de koopaktes die worden geregistreerd bij het Kadaster. Daardoor lopen de cijfers van het CBS achter op die van de NVM.

Nieuws

menu