Hulp bij belastingaangifte voor duizenden mensen wordt weer hervat

Foto: ANP XTRA

Net in de tijd dat er belastingaangifte moest worden gedaan, gingen ook de belastingkantoren door het coronavirus op slot. En daarmee konden 43.000 afspraken om belastingaangifte te doen voorlopig niet doorgaan. Vandaag start de Belastingdienst het proces weer op, zoveel mogelijk telefonisch.

Veel mensen doen zelf digitaal hun belastingaangifte, maar mensen die dat te spannend vinden of onvoldoende begrijpen, kunnen bijvoorbeeld ook naar een belastingkantoor.

Proef

,,Daarbij gaat het niet alleen om ouderen, maar bijvoorbeeld ook om laaggeletterden of mensen uit kwetsbare groepen”, vertelt Bjorn Meijer, afdelingshoofd Particulieren en Dienstverlening bij de Belastingdienst. Voor hen is de datum waarop aangifte gedaan moest worden automatisch verlengd tot 1 september.

Een proef waarbij deze mensen nu telefonisch geholpen worden met het doen van aangifte, is volgens de Belastingdienst geslaagd. Daarom worden vanaf dinsdag weer de eerste 12.000 mensen geholpen, ook via de telefoon. Het gaat om mensen die een eenvoudige aangifte hebben gedaan, die volledig overeenkwam met de vooraf ingevulde aangifte. De Belastingdienst zegt dat dit veilig telefonisch kan.

Aftrekposten

,,Over de andere, iets complexere aangiften, kan ik nu nog niet zoveel zeggen”, geeft Meijer aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om aangiften met aftrekposten. ,,We onderzoeken of we ook deze aangiften telefonisch kunnen doen. Iedereen gaat in elk geval geholpen worden de komende tijd.” Een terugkeer naar het belastingkantoor zit er voorlopig in elk geval nog niet in.

Meijer: ,,We houden ons vast aan de richtlijnen van de overheid, en die gaan er onder meer vanuit dat je niet onnodig mag reizen. Maar we hopen uiteindelijk mensen weer op kantoor te kunnen helpen.”

Vaker telefonisch hulp

De Belastingdienst sluit niet uit dat een deel van de nieuwe werkwijze de komende jaren blijft. Meijer: ,,Een flink aantal mensen heeft aangegeven best vaker telefonisch hulp te willen. We nemen dit in elk geval mee in de evaluatie voor komende jaren.”

De Belastingdienst heeft tussen 1 maart en 1 mei in totaal ongeveer 9,3 miljoen aangiften binnen gekregen. Ondanks de coronacrisis is dat nagenoeg vergelijkbaar met vorig jaar, toen 9,5 miljoen belastingplichtigen hun aangifte voor 1 mei hadden gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu