Restaurant Humphrey's aan Vismarkt in Groningen na 30 jaar failliet. 'We komen zo snel mogelijk terug'

Humphrey’s Restaurant aan de Vismarkt in Groningen is dinsdag failliet verklaard.

Restaurant Humphrey's.

Restaurant Humphrey's. Foto: Geert Job Sevink


Het restaurant blijft op verzoek van curator Pieter Lettinga nog open tot en met vrijdag, mede om de kans op een doorstart te vergroten. Reserveringen voor na die dag zijn niet meer mogelijk.

Het Groningse restaurant is onderdeel van een keten met nog tien gelijknamige restaurants in het land. De oorzaak van het bankroet is volgens oprichter en eigenaar Rob Adriaanse uit Nijmegen een verschil van mening tussen de eigenaar van het pand en huurder bierproducent InBev, die het restaurant weer verpachtte aan Adriaanse.

Beslag op bankrekening

InBev heeft Adriaanse, zo vertelt de horecaondernemer, als gevolg van de ruzie Humphrey’s een huurverhoging opgelegd die het niet kon opbrengen. Toen InBev beslag legde op de bankrekening van het restaurant, vroeg Adriaanse zelf het faillissement van zijn Groningse restaurant aan.

Lettinga: ,,Zo ver ik begrijp is Adriaanse inderdaad in de mangel terecht gekomen. De huur werd twee keer zo hoog. Je kunt je voorstellen dat hij dat door de moeilijke coronaperiode niet kon betalen.”

‘Ontzettend droevig’

,,Het is ontzettend droevig”, zegt de horecaondernemer. ,,Groningen liep altijd goed. Het was een van onze eerste restaurants. We proberen ook zo snel mogelijk naar Groningen terug te komen. In een ander pand, maar misschien ook wel op hetzelfde adres als er een einde komt aan die nare toestanden.”

Door het restaurant nog drie dagen open te houden, hoopt Lettinga de kans te vergroten dat zich iemand meldt voor de overname van het bedrijf. ,,Maar er was nog een reden om nog even door te gaan”, vertelt de curator. ,,Er was voor drie dagen voorraad. Het is natuurlijk zonde om die niet op te maken.”

Geen gevolgen

Het bankroet van het Groningse restaurant heeft geen gevolgen voor de overige tien restaurants van de Humphrey’s-keten doordat de Groningse vestiging is ondergebracht in een aparte bv. Het bankroet heeft ook geen directe personele consequenties. De medewerkers staan bij een andere andere vennootschap op de loonlijst staan dan die failliet is verklaard.

Keuzemenu

De Nijmeegse ondernemer Adriaanse begon de keten bijna 32 jaar geleden in de Gelderse stad. Het restaurant aan de Vismarkt werd al snel daarna als tweede of derde vestiging in 1991 geopend. Humphrey’s Restaurant onderscheidde zich door een vaste prijs voor een keuzemenu, een formule die destijds nog weinig bekend was.

In 2014 werd het interieur van het Groningse restaurant geheel vernieuwd. De bedoeling daarvan was dat het de sfeer zou krijgen van de Moulin Rouge in Parijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu