Huurders en huiseigenaren betalen voor tekorten: belastingen en heffingen gaan flink omhoog in het Noorden

Gemeentelijke woonlasten voor tweede jaar op rij fors omhoog ANP

Huurders en huiseigenaren betalen in 2020 fors meer gemeentelijke woonlasten. In Groningen stijgt de ozb het hardst van de veertig grootste gemeenten in het land.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden ( COELO ). Dit onderzoekscentrum is onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Gemiddeld gaan huurders ruim 5 procent meer woonlasten betalen dan vorig jaar. Dat is 18 euro per jaar.

Huizenbezitters zien hun lasten met ruim 4 procent - 30 euro per jaar - stijgen. De oorzaak van deze stijging is dat de afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb) flink omhoog gaan in nagenoeg alle grote gemeenten. De rioolheffing stijgt nauwelijks. Huurders betalen geen ozb, huiseigenaren wel.

Jeugdzorg

In de gemeente Groningen stijgt de ozb het hardst van de veertig grootste gemeenten in Nederland, een gevolg van het gemeentebesluit om niet te bezuinigen op publieke diensten. ,,Het nadeel van niet bezuinigen is dat mensen dat niet merken. Mensen vinden het normaal dat een bibliotheek of een zwembad open blijft, maar om dat te realiseren, moeten de lasten omhoog", legt onderzoeker bij COELO Corine Hoeben uit.

Ze had zelfs een sterkere toename verwacht, omdat gemeenten steeds hogere kosten maken voor de zorg. De lokale overheid kreeg in 2015 de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning (WMO) en tegelijkertijd werd de uitkering die gemeenten krijgen uit het Gemeentefonds met 15 procent gekort. Uit dat fonds halen gemeenten het leeuwendeel van hun inkomsten.

Impopulaire maatregel

Hoeben vermoedt dat sommige gemeenten wachten met het sterk(er) verhogen van de ozb. ,,Ze doen het liever niet, want het is ontzettend zichtbaar en iedereen heeft het erover", zegt Hoeben.

De impopulaire maatregel wordt uitgesteld in de hoop dat Den Haag meer geld vrijmaakt voor zorgtaken.,,Maar als die zak geld niet komt, moeten gemeenten de ozb later snel verhogen of gaan bezuinigen."

Lastenverlaging

Toch gaan de meeste Nederlanders er in 2020 niet op achteruit. De landelijke overheid heeft maatregelen aangekondigd die de inkomstenbelasting verlagen en (meer) werken lonender maken. ,,De verhoging van de woonlasten is een stuk minder dan de landelijke lastenverlaging", besluit Hoeben.

Nieuws

Meest gelezen

menu