Hypotheekrente omhoog bij marktleider: 'Concurrentie gaat volgen'

De tijd van extreem lage hypotheekrentes is definitief voorbij, denken specialisten. Foto: Getty Images.

Rabobank heeft de hypotheekrente verhoogd. En dat betekent volgens specialisten dat de tijd van extreem lage hypotheekrentes definitief voorbij is. Alle geldverstrekkers zullen deze stap van de marktleider namelijk gaan volgen, zo voorspelt Van Bruggen Adviesgroep.

Na de oplopende marktrente toonden de hypotheekrentes de afgelopen weken al een lichte beweging omhoog. Toch ging het aanvankelijk om minimale verhogingen van een honderdste of een paar honderdsten. Het was een kwestie van wie het eerst met de ogen zou knipperen.

Nu zijn er verhogingen van boven de vijf honderdsten tot zelfs stijgingen van 0,15 procent. Daarmee lijkt volgens Van Bruggen Adviesgroep de trend met de lage hypotheekrente definitief gebroken.

1,35 procent

Afgelopen week verhoogden geldverstrekkers de hypotheekrentes voor vooral de langere rentevaste periodes van 10, 20 en 30 jaar. Voor 20 jaar vast zonder NHG is de gemiddelde rente nu 1,79 procent, voor 30 jaar vast lift deze op 2,03 procent.

Voor hypotheken afgesloten mét NHG liggen de gemiddelde rentes op 1,35 procent (20 jaar vast) en 1,54 procent voor 30 jaar vast. De gemiddelde variabele rente bedraagt nu 1,90 procent. Bij marktleider Rabobank ligt de hypotheekrente op 10 jaar vast zonder NHG op 1,81 procent.

Toename aflossingsvrije hypotheken

Een ander opvallende trendbreuk is de toename van het aantal aflossingsvrije hypotheken, zo constateert financieel onderzoeksbureau Moneyview. Deze hypotheekvorm wordt juist door de overheid al jaren ontmoedigd. Wie nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit kan de rente niet meer aftrekken.

Maar vanwege de extreem lage rentestanden van de afgelopen jaren is dat belastingvoordeel bijna verwaarloosbaar. Met name voor starters is deze hypotheekvariant door de hoge huizenprijzen steeds vaker de enige mogelijkheid om überhaupt een woning te kunnen kopen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu