Hypotheekrentes naar laagterecord, 'nog verdere daling door prijzenoorlog'

Foto: ANP

Alle grote geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes in augustus verlaagd. Ook in de aangekondigde aanpassingen zien adviseurs „alleen verlagingen”, melden adviseurs maandag.

„In de eerste twee weken heeft de hele top tien geldverstrekkers al de rentetarieven naar beneden aangepast”, meldt adviesketen De Hypotheekshop. Het gemiddelde hypotheektarief heeft daardoor een laagterecord bereikt: 1,47%. Het vorige laagste punt dateerde van april. Daarna vertoonden de rentes lang weinig beweging of gingen zelfs omhoog.

Tot de geldverstrekkers die hun rentes hebben verlaagd behoren banken als Rabobank, ING en ABN Amro en gespecialiseerde geldverstrekkers zoals Munt en Obvion.

De Hypotheekshop constateert dat klassieke aanbieders met eigen prijsvechters steeds scherper concurreren met nieuwe partijen. Het gaat bijvoorbeeld om Vista Hypotheken van Rabobank, Lot Hypotheken van NIBC en Moneyou van ABN Amro. „Met deze nieuwe aanbieders willen de klassieke financiers concurrerender zijn voor oversluiters en de lange renteperioden”, meent de keten.

ABN Amro en andere banken stonden vooral onder druk van concurrenten die hypotheken verstrekken met geld van pensioenfondsen en verzekeraars uit binnen- en buitenland. De nieuwe aanbieders van de grootbanken trekken zulk geld nu zelf ook aan.

Aangescherpt

De rente zit volgens De Hypotheekshop nog niet per se op de bodem. „De kans lijkt aanwezig dat het huidige laagterecord de komende maanden verder wordt aangescherpt. Die daling zal dan waarschijnlijk voor een groot deel komen van de (middel)lange rentevaste perioden, omdat daar de concurrentie het grootst is.”

Vooral de rentes op hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staan erg laag. Dat is geen toeval, stelt De Hypotheekshop, omdat bij ruim driekwart van de hypotheekaanvragen geen sprake is van een NHG, „waardoor geldverstrekkers zich met name op dat segment richten.”

Ook Van Bruggen Adviesgroep meldde maandag in zijn weekbericht dat de rentes de afgelopen week weer licht daalden. „Verhogingen zagen wij niet of nauwelijks. Ook in de aankondigingen van deze week zien wij alleen maar renteverlagingen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu