IKEA ontweek voor 1 miljard aan belasting

FOTO ANP

Het Zweedse woonwarenhuis IKEA ontweek tussen 2009 en 2014 ruim een miljard euro aan belasting door onder meer gebruik te maken van een Nederlandse dochterondernerming.

Die conclusie trekken De Groenen, een fractie in het Europees Parlement. De Volkskrant berichtte zaterdag over hun berekeningen.

IKEA-oprichter Ingvar Kamprad heeft een broertje dood aan het betalen van belasting en staat bekend om zijn belastingtrucs. Een van de grootste daarvan is de opdeling van het concern in twee verschillende takken.

Royalties

De ene tak IKEA Group exploiteert de winkels, waaronder die in Groningen. De andere tak, de Inter IKEA Group, is verantwoordelijk voor de productontwikkeling en de fabrieken.

IKEA Group betaalt 3 procent van de omzet aan royalties aan de in Nederland ingeschreven Inter IKEA Group. Door gunstige belastingsregelingen in Nederland blijft er voor de winkels minder belastbare winst over.

Luxemburg

De omzet wordt vervolgens doorgesluisd naar andere onderdelen van de woongigant in landen met een nog gunstiger belastingklimaat zoals Liechtenstein en Luxemburg. De winst in Nederland wordt bovendien gedrukt door enorme rentekosten.

De IKEA Group had naar eigen zeggen in 2014 een omzet van 29,3 miljard euro en een nettowinst van 3,3 miljard euro. Daarover werd 801 miljoen euro belasting betaald. Inter IKEA Group zette 3,1 miljard euro om, maakte 969 miljoen netto winst en betaalde 84,8 miljoen euro.

Volgens De Groenen werden de Duitsers het meest benadeeld door de truc. Zij liepen 35,6 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Ook Frankrijk (23,8 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (11,6 miljoen euro) liepen flink wat inkomsten mis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu