ILT kraakt werkwijze Brinkman Transport Emmen

Enkele maanden terug posten kaderleden van de FNV voor de deur van het in opspraak geraakte transportbedrijf Brinkman in Emmen. Foto: Archief DvhN/Frank Jeuring

Het transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen kan boetes tegemoet zien van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT oordeelt in een rapportage vernietigend over de werkwijze van het transportbedrijf.

Een aantal overtredingen van het transportbedrijf worden door de ILT voor strafvervolging aangegeven bij het openbaar ministerie. Over de hoogte van de boetes is niets bekend.

Internationaal onderzoek

De Inspectie controleerde niet alleen Brinkman Trans Holland en zusterbedrijf AST Fresh, maar nam ook de Brinkman-vestigingen in Zweden en Polen mee in het onderzoek.

Brinkman houdt volgens de ILT nauwelijks gegevens bij over rij- en rusttijden. Waar dat wel gebeurt, constateert de Inspectie zware overtredingen. Daarnaast laat het bedrijf illegale cabotageritten uitvoeren. Dit betreft het vervoeren van vracht tussen punten in één land door een chauffeur uit een ander land.

Geen transportvergunningen

De ILT constateert ook dat Brinkman buitenlandse chauffeurs inzet. De chauffeurs uit Oekraïne, Moldavië en Polen bivakkeren illegaal in hun cabines. De ILT stelt verder vast dat het bedrijf rijdt het zonder transportvergunningen.

Vakbond FNV ziet in de conclusies van de ILT een bevestiging van eerdere onderzoeken. Eerder al bleek uit onderzoek van FNV - Stichting VNB dat Brinkman wet- en regelgeving aan zijn laars lapt. In een vonnis over naleving van de cao kwam de rechter tot dezelfde slotsom.

Valsheid in geschrifte

De ILT is niet de eerste die het bedrijf aangeeft bij het OM. Eerder al deed de FNV aangifte van valsheid in geschrifte, uitbuiting en fraude met de rij- en rusttijden.

Edwin Atema van FNV - Stichting VNB denkt dat het transportbedrijf voor bijna een miljoen euro aan boetes zou kunnen krijgen. Hij weete chter dat de boetes in de rpaktijk vaak lager uitvallen. zo worden geen bekeuringen uitgedeeld voor het laten bivakkeren van Oost-Europese chauffeurs in hun cabine. Daarop staat 1500 euro boete.

Vakbondsleden ontslagen

Het Emmer transportbedrijf ontsloeg eerder een aantal vakbondsleden en betaalde hun lonen niet uit. Inmiddels heeft het bedrijf de ontslagen ingetrokken en is onder druk van een faillissementsaanvraag een groot deel van de salarissen alsnog betaald. De betreffende werknemers hebben de rechter gevraagd om de arbeidsovereenkomsten te ontbinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu