'Iedereen is bang voor Mehmet G.'

'Iedereen is bang voor Mehmet G.'

Voor het Openbaar Ministerie staat het als een paal boven water: Mehmet G. (35) uit Veendam is de onomstreden leider van een groot crimineel fraudenetwerk. Dat kwam maandag naar voren bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank Almelo.

Voor het Openbaar Ministerie staat het als een paal boven water: Mehmet G. (35) uit Veendam is de onomstreden leider van een groot crimineel fraudenetwerk. Dat kwam maandag naar voren bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank Almelo.

En dat niet alleen. Iedereen lijkt bang voor Mehmet G., als je de politieverhoren moet geloven. ,,Mehmet is levensgevaarlijk'', zou Ben F. (54) uit Wildervank, een andere hoofdverdachte, hebben gezegd. ,,Dus ik mocht niks zeggen over hem'', werd uit een verklaring geciteerd.

Maandag was het begin van een zitting met vier hoofdverdachten die maar liefst zes dagen in beslag zal nemen. Dertien personen uit Drenthe en Groningen – met name uit Veendam – zouden jarenlang op grote schaal acquisitiefraude hebben gepleegd.

Mehmet G. zou de leider van de criminele organisatie zijn. Hij zou grote sommen contant geld – miljoenen euro's – naar Turkije hebben gesluisd. Dat zou dan weer zijn geïnvesteerd in onroerend goed. Om crimineel geld wit te wassen, stelt het OM.

Katvangers

Het geld werd verdiend door bedrijven, scholen en verenigingen via belregisters te benaderen. Die kregen te horen dat vermeldingen op de websites van verdachten niet langer gratis zouden zijn. Ze konden zich afmelden via een fax of mail die hen werd toegestuurd. Maar in de kleine lettertjes stond juist dat bedrijven tekenden voor een nieuwe overeenkomst. Daarop kregen ze forse rekeningen gestuurd. Dat geld werd naar bedrijfjes gestuurd, opgezet door zogeheten katvangers om Mehmet G. buiten schot te houden. De katvangers mochten de omzetbelasting houden, de rest van het verkregen geld ging, via tussenpersoon Ben F., in contanten naar G.. ,,Mehmet bepaalde wat er gebeurde en regelde de facturen'', stelde een van hen tijdens de verhoren.

Volgens het OM ging deze acquisitiefraude om een professioneel netwerk: een criminele organisatie met Mehmet G. aan het roer. Die ontkende dat. Het feit dat anderen dat hadden verklaard, zegt niks, zei hij rustig. Volgens hem proberen de andere hoofdverdachten hun eigen rol kleiner te maken. ,,Het wordt hen kennelijk te heet onder de voeten'', zei G. die verslaafd was aan cocaïne. Een groot deel van het opgehaalde geld ging richting de gokkast.

Eis en uitspraak

Volgens de officier van justitie komt het normaal gesproken vrij nauw om mensen aan te pakken voor acquisitiefraude. Al gauw wordt gesteld: had die benadeelde ondernemer maar beter moeten opletten. Maar dat is in dit geval niet zo, betoogde hij. ,,Taps van de politie tonen aan hoe gedupeerden om de tuin werden geleid.'' En niet alleen dat. Wie weigerde te betalen, kon rekenen op dreigende en intimiderende telefoontjes.

Dinsdag en woensdag komen de andere drie hoofdverdachten aan bod. Donderdag komt de Officier van justitie met zijn eis. Ergens volgende maand doet de rechtbank uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu